Uitzending
Nieuwsuur - 4-4-2019

4-4-2019

Nieuwsuur

635 x bekeken | 0 reacties
5
Bouwen buiten de stad?
Huishoudens die van plan zijn te verhuizen, kiezen de laatste jaren vaker voor een woning in een omgeving die minder stedelijk is. Het percentage huishoudens dat juist in de stad wil wonen, nam af. Dit blijkt uit het driejaarlijkse woonrapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'Het gaat in Nederland tegenwoordig automatisch over bijbouwen in de stad, terwijl de wens om wat meer buitenaf te wonen alleen maar is toegenomen', zegt economisch duider Mathijs Bouman. Vanavond een reportage vanuit het stadje Oudewater in het Groene Hart, waar de gemeente nieuwe huizen wil bouwen in het landelijk gebied. Daarin ook de Utrechtse gedeputeerde Pim van den Berg. Hij wil op termijn nadenken over nieuwe wijken buiten bestaande bebouwde gebieden.

Hoe groen is stoken op biomassa?
Om de Parijse klimaatdoelen te halen moeten de kolencentrales in Nederland dicht. Met miljarden subsidie worden een aantal van die centrales omgebouwd om op hout te kunnen draaien. Hout wordt door de Europese Unie gezien als klimaatneutrale energiebron. Maar is deze vorm van biomassa wel echt zo groen? Wetenschappers staan recht tegenover elkaar in deze discussie. Voor- en tegenstanders vechten elkaar de tent uit.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 4 april door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie