Uitzending
Netwerk - 5-3-2009

5-3-2009

Netwerk

1139 x bekeken | 0 reacties
7
Gezinnen vluchten naar BelgiŽ voor jeugdzorg
Nederlandse ouders van wie de kinderen uit huis geplaatst of onder toezicht gesteld dreigen te worden, vluchten met hun kinderen naar BelgiŽ. Dat meldt actualiteitenrubriek Netwerk vanavond op basis van eigen onderzoek in Nederland en BelgiŽ. Lucienne Janssen van het Comitť Bijzondere jeugdzorg in Maaseik constateert in haar regio een toename van het aantal Nederlandse gezinnen dat vanwege dreigende uithuisplaatsing van de kinderen naar BelgiŽ vertrekt:' Momenteel begeleiden wij zo'n tien tot vijftien Nederlandse gezinnen, dat is zo'n vijf tot acht procent van ons totale dossierbestand', aldus Janssen vanavond in Netwerk.

De vlucht van Deon en Tessa naar BelgiŽ
Ook Deon van Moorsel vluchtte, samen met zijn dochter Tessa, vorig jaar zomer naar BelgiŽ om een uithuisplaatsing van Tessa te voorkomen. Deon en zijn vrouw zijn niet meer bij elkaar en tot voor kort woonde Tessa nog gewoon bij haar moeder in Nederland. Maar als haar moeder in een psychose raakt en daarna depressief wordt, ontstaan er problemen. De Kinderbescherming maakt zich ernstige zorgen over Tessa's welzijn en wil daarover in gesprek met haar vader. Maar dan blijkt dat ze Tessa een jaar uit huis willen plaatsen en het contact tussen vader en dochter moet geminimaliseerd worden. Dat wil Deon niet laten gebeuren en hij besluit samen met Tessa naar BelgiŽ te vluchten, maar dat is nog niet zo eenvoudig...

Kamerleden reageren op de uitzending
In reactie op het onderzoek van Netwerk pleit een Kamermeerderheid voor een onderzoek door minister Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin. Netwerk zette de reacties van de PvdA, PVV, VVD en CDA op een rijtje:

Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op donderdag 5 maart door de EO en de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie