Uitzending
Kunststof TV - 10-5-2009

10-5-2009

Kunststof TV

1185 x bekeken | 0 reacties
7
Bart Chabot
De Haagse dichter en schrijver Bart Chabot debuteert in 1981 met de dichtbundel Popcorn en is inmiddels een boek of twintig verder (Lettergreep, Judaskus, Zander Erover, Elvistranen). Hij beschreef in vier boeken het leven van rockster Herman Brood (Broodje Gezond, Broodje Springlevend). Chabot is ook een graag gezien gast in het theater. In 1989 samen met Brood en Jules Deelder, later met Martin Bril en Ronald Giphart. En vanaf september met Remco Campert en Jan Mulder. In zijn nieuwe verhalenbundel Schiphol Blues, die op 7 mei verschijnt, verhaalt Chabot over een Engelse vakantieliefde, zijn wederwaardigheden als bekende Nederlander, een inbreker in zijn huis, en een bezoek met zijn vrouw aan een 'wellness centre'.
Nelleke Zandwijk
Schrijver en beeldend kunstenaar Nelleke Zandwijk illustreerde (kinder)boeken en schreef verhalen voor Holle Bolle Gijs en Lik. In 2001 debuteerde zij met de roman De Dag Van De Jas. Van 2001 tot 2003 had zij een wekelijkse column in het Volkskrant Magazine. In 2005 volgde haar tweede roman Avonturen Van Een Uitslover, en nu is er Pierenland. Een droefgeestig maar komisch verhaal over een meisje uit een kansarm gezin. Dat meisje heet Helena en zij keert zich na het overlijden van haar moeder met razernij tegen de wereld. Haar broertje blijft voor altijd in bed. Hun tante probeert het gezin overeind te houden. Als vader al snel troost vindt bij een andere vrouw, beseft Helena dat zij er alleen voor staat.

Marc Mulders
De veelzijdige beeldend kunstenaar Marc Mulders heeft een solotentoonstelling op Art Amsterdam (dat op 13 mei opent). Daar zijn bloemenschilderijen, glas, aquarellen, textiel, mode en foto's te zien. Mulders werd bekend door zijn omstreden glas-in-loodramen voor de Sint Janskathedraal in Den Bosch en zijn Een Tuin Van Glas in de Nieuwe Kerk van Amsterdam in 2005, ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. In 1985 won hij de Prix de Rome Vrij Schilderen en in 1989 kreeg Mulders de Charlotte KŲhler Award. Het oeuvre van Mulders wordt bepaald door de eeuwige cyclus van leven en dood. De uitdrukking van leven en sterven, dood en herrijzenis staan centraal in zijn werk. Vorig jaar maakte hij samen met Claudy Jongstra (Kunststof TV, 9 november 2008) Mapping Out Paradise, een installatie van vilt en glas.

Sara Tavares
De Portugese zangeres, componiste en gitariste Sara Tavares (geboren in 1978) draait al een jaar of vijftien mee. Ze was pas 16 toen ze in Portugal de finale van het populaire televisieprogramma Chuva de Estrelas won. Aanvankelijk speelde ze gospel, soul en funk, maar al snel combineert ze de Kaapverdische achtergrond van haar familie met wat ze om zich heen hoort in Lissabon, waar ze opgroeit. Het is westerse pop met Afrikaanse ritmes, elementen van de fado en Kaapverdische melodieŽn. Belangrijker is: Sara Tavares maalt er niet om hoe het heet. En de resultaten lijden er niet onder. Ze heeft nu een nieuw album uitgebracht: Xinti. Deze zomer toert ze door Europa en doet (slechts kort) Nederland en BelgiŽ aan. Gelukkig heeft ze tijd om in Kunststof TV te laten horen wat ze kan.

Deze uitzending van het programma Kunststof TV is uitgezonden op zondag 10 mei door de NPS. Te gast was Bart Chabot.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee