Uitzending
Kunststof TV - 5-4-2009

5-4-2009

Kunststof TV

1473 x bekeken | 0 reacties
6
Halina Reijn
Actrice Halina Reijn begon haar carrière bij theatergezelschap De Trust, later de Theatercompagnie. In 2003 maakte ze een succesvolle overstap naar Toneelgroep Amsterdam. Voor haar rol in Rouw Siert Electra kreeg ze in 2004 een nominatie voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijs Theo d'Or. Op dit moment werkt ze aan een theatermonoloog, La Voix Humaine, en speelt ze binnenkort in Kreten En Gefluister. Halina Reijn is ook te zien in veel films. We noemen Zus & Zo (Oscarnominatie beste buitenlandse film), De Passievrucht, Zwartboek, Ik Omhels Je Met Duizend Armen en Valkyrie. In 2007 won ze een Gouden Kalf voor haar vertolking van Mabel Wisse Smit in het tv-drama De Prins En Het Meisje.
Halina Reijn

Rosita Steenbeek
Schrijfster Rosita Steenbeek wilde eigenlijk dominee worden, een familietraditie. Toch koos zij voor de kunst. Na haar doctoraal in Moderne Letterkunde verhuisde ze naar Rome om een filmcarrière op te bouwen. Tijdens haar studietijd acteerde ze op het toneel en in de film. En dat lukte ook in Italië. Maar ze liet de literatuur niet in de steek. Ze vertaalde boeken van onder anderen Alberto Moravia en schreef zelf. Haar debuutroman, De Laatste Vrouw, speelt zich af in Italië en was in 1994 meteen een doorbraak. Met Schimmenrijk, Terug in Rome, Ballets Russes, Ontmoeting in Venetië en Intensive care bond ze een vaste schare lezers aan zich. Nu is er Ander Licht, een historische roman over een schildersfamilie in de zeventiende eeuw.

Henk van Gelder & Barrie Stevens
Publicist Henk van Gelder (werkt als journalist bij onder anderen NRC Handelsblad en schreef kunstbiografieën over onder anderen Abraham Tuschinski en Simon Carmiggelt) en choreograaf Barrie Stevens (tientallen jaren de partner van Leen) komen praten over Leen Jongewaard. Van Gelder schreef een fraaie biografie, Leen Alleen, Het bewogen leven van Leen Jongewaard, over de acteur/zanger/cabaretier. Jongewaard wilde niets liever dan toneelspeler worden. Dat hem dat lukte is geen geheim meer. Naast een carrière op het toneel, schitterde hij in musicals (Heerlijk Duurt Het Langst) en op tv (Ja Zuster, Nee Zuster, 't Schaep met de 5 Pooten). Toen hij met Robert Long drie theaterprogramma's maakte, gaf hij zijn loopbaan een opvallende wending.

Deze uitzending van het programma Kunststof TV is uitgezonden op zondag 5 april door de NPS. Te gast waren Halina Reijn, Rosita Steenbeek en Barrie Stevens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee