Uitzending
Kunststof TV - 17-5-2009

17-5-2009

Kunststof TV

1964 x bekeken | 0 reacties
6
Simone van der Vlugt
Simone van der Vlugt wist toen ze kind was al dat ze schrijver wilde worden. Ze stuurt op haar dertiende al een manuscript naar een uitgever. Als ze Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam studeert, ontstaat er belangstelling voor jeugdliteratuur. In 1995 publiceert ze De Amulet. Het begin van een serie succesvolle jeugdromans. Maar inmiddels kennen de meeste lezers haar als thrillerauteur: De Reünie, Schaduwzuster, Schijndood, Blauw Water en recentelijk: Herfstlied ( 'Als journaliste voor de cultuurpagina van het Leidsch Dagblad heeft Nadine het prima naar haar zin, maar eigenlijk zou ze het liefst schrijfster worden. Net als ze erin slaagt een uitgever voor haar werk te interesseren,wordt Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw. Samen met haar collega's zit Nadine boven op het nieuws, waar ze steeds meer bij betrokken raakt.) Voor Kunststof TV vergelijkt Van der Vlugt het boek Angels & Demons (Het Bernini Mysterie) van Dan Brown met de film die op 13 mei in première gaat.

Tommy Wieringa
Vrijdag verschijnt de nieuwe roman van schrijver Tommy Wieringa: Caesarion. Van de achterflap: 'Leon Unger komt voort uit het huwelijk van twee beroemdheden, en was voorbestemd van hun beider talenten de vermenigvuldiging te zijn. De zoon van Julius Caesar en Cleopatra werd Caesarion genoemd, kleine Caesar. Het is ook de koosnaam die Ludwig van zijn moeder krijgt.' Wieringa schreef de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het zeer succesvolle Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder heeft Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep.

Martijn van de Griendt
Vanaf zijn veertiende maakt fotograaf Martijn van de Griendt kiekjes met zijn eerste camera. Daarna wordt het echt: op de School voor de Journalistiek en de Fotoacademie in Den Haag wordt zijn interesse voor reportage- en documentaire fotografie aangewakkerd. Veel van zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften en kranten (NRC Next en eigenzinnige popfotografie voor Oor). Maar zijn soloprojecten verschijnen ook in boekvorm: Hassan en Hoessein, 2005 (over een Marokkaans/Nederlandse tweeling), Allemaal!, 2006 (achter de schermen bij de Nederlandse sterren) en Smokin'Boys Smokin' Girls, 2008. Van de Griendt werkt momenteel aan verschillende projecten. We noemen: hangjongeren over de hele wereld. En: erotiekbeurzen en haar bezoekers. Op het Fotofestival Naarden (dat op 16 mei begint) is een tentoonstelling met werk van Paparazzi-fotografen te zien. Daar hoort van de Griendt niet bij, maar hij is er wel door gefascineerd. Vaak komt hij de heren van de roddelpers tegen. Van de Griendt besluit ze zelf te gaan volgen én te gaan fotograferen. Wat dat oplevert is te zien in Naarden.

Doeshka Vrede
Zangeres, violiste, pianiste. En o ja, pas zeventien. Het gaat wel echt beginnen voor Doeshka Vrede. Ze won het Prinses Christina Jazz Concours, en dat schept verplichtingen. Letterlijk en figuurlijk. Onderdeel van de prijs is een optreden op The Hague Jazz (22 en 23 mei). En dan moet je het waarmaken. Vrede schrijft haar repertoire grotendeels zelf. Haar band is een combinatie van ervaren musici (fluitiste Friederike Darius en gitarist Maarten van der Grinten) en de jonge (drummer Mingus Dagelet, 17 jaar en bassist Ties Laarakker, 19 jaar). In Kunststof TV laat Doeshka Vrede horen dat alle lof terecht is.

In deze uitzending van Kunststof TV waren Simone van der Vlugt en Tommy Wieringa te gast. Deze uitzending van het programma Kunststof TV werd uitgezonden op zondag 17 mei door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie