3-5-2009
1840 x bekeken | 0 reacties
Anna Enquist
Schrijfster Anna Enquist is met haar nieuwe boek Contrapunt genomineerd voor de Libris Literatuurprijs (die op 11 mei wordt uitgereikt). Enquist vestigt haar naam meteen met haar eerste roman: Het Meesterstuk (1994), geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Haar grote liefde voor muziek én haar achtergrond als psychologe zijn terug te lezen in haar werk. Ze schrijft romans (Het Geheim, De Thuiskomst) en poëzie (De Tussentijd, Een Nieuw Afscheid, Klaarlichte Dag). In Contrapunt bestudeert een door een grimmige eenzaamheid bevangen vrouw de Goldbergvariaties van Bach. Tijdens die studie denkt de vrouw terug aan haar gezin. Ze probeert het noodlot dat haar gezin tartte te verwerken.
Ivo Janssen
Pianist Ivo Janssen en Anna Enquist treden op met een programma waarin Bachs complete Goldbergvariaties worden afgewisseld met delen waarin de schrijfster passages uit Contrapunt voorleest. Janssen nam voor zijn eigen label VOID Classics tussen 1994 en 2006 het complete klavierwerk van Johan Sebastian Bach op. In Kunststof TV gaat Ivo Janssen een deel uit de Goldbergvariaties spelen.
Philippe Herreweghe
Dirigent Philippe Herreweghe is voor België wat Jaap van Zweden voor Nederland is: een dirigent met grensoverschrijdende capaciteiten en internationale ambities; vaak voor gastdirecties bij buitenlandse orkesten, maar nooit zonder het eigen land uit het oog te verliezen. Sinds 1997 is Herreweghe muziekdirecteur van deFilharmonie, vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie (op 9 mei bijvoorbeeld) en regelmatig gastdirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Europese muziekpers riep hem in 1990 uit tot 'Muzikale Persoonlijkheid van het Jaar', in 1993 werd Herreweghe benoemd tot 'Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen', een jaar later werd hem de orde van Officier des Arts et Lettres toegekend, en in 1997 werd hij benoemd tot Doctor Honoris Causa aan de Universiteit van Leuven. In 2006 initieerde hij de jaarlijkse 'Bach Academie'.
Lieneke van der Hoeden
Lieneke van der Hoeden was zes jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en acht toen ze onderdook. Haar vader schrijft liefdevolle brieven aan zijn dochter, vol grapjes, met tekeningen van beesten en bloemen, en toespelingen op betere tijden. Het verzet bezorgt ze. Vader ondertekent ze met Oom Jaap en vraagt ze haar te vernietigen na lezing. Dat doet ze niet, ze blijven bewaard. Nu, Lieneke is 75, worden ze uitgegeven. Het verhaal van Lieneke is opgetekend door de Israelische schrijfster Tami Shem-Tov (Lieneke van der Hoeden woont in Israel) en verschijnt nu in Nederland: Voortaan heet je Lieneke.
Deze uitzending van het programma Kunststof TV is uitgezonden op zondag 3 mei door de NPS. Te gast waren Anna Enquist en Ivo Janssen.