Uitzending
Je Lijf, Je Leven - Het hart

Het hart

Je Lijf, Je Leven

19-12-2010

| 3417 x bekeken | 0 reacties
4
Je hart is zo krachtig dat het je bloed in één minuut door je lijf rondpompt. Dat betekent dat de 5 liter bloed die je in je lichaam hebt dagelijks zo’n 1400 keer rond gaat… Zo worden jouw organen en weefsels continue voorzien van zuurstof en voedingstoffen.

Wist je dat:
… in een gemiddeld leven een hart maar liefst 3 miljard keer klopt?!
… vrouwenharten sneller kloppen dan mannenharten?!
… een dinosauriër het allergrootste hart ooit had?! Zijn hart woog 400 kilo en had een inhoud van 500 liter. Dat is 1785 keer groter dan het hart van een mens!

In deze aflevering is dokter Morijntje op bezoek bij een orkest en laat ze zien hoe opvallend veel vergelijkingen er bestaan tussen jouw hart en een orkest.

Het orkest waar Morijntje te gast is, is het Saens Harmonie-orkest uit Assendelft onder leiding van Harry Hoogenberg. Voor meer informatie: www.saensharmonieorkest.nl.

Ook ontmoet Morijntje meneer van der Smam, die op een gegeven moment zo moe is dat hij nog maar 20 meter kan lopen. Een bijzondere pacemaker bood uitkomst en gaf meneer van der Smam zijn leven terug.

Meneer Ligteringen heeft een hartklepaandoening. In deze aflevering zien we hoe hij een nieuwe hartklep krijgt via een nieuwe, revolutionaire ingreep.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel Het hart is uitgezonden op zondag 19 december door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie