Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De blaas

De blaas

Je Lijf, Je Leven

14-11-2010

| 2079 x bekeken | 0 reacties
5
Je lichaam bestaat voor 80% uit water.
Iedereen weet dat je zonder voldoende vocht niet kan overleven en dat je dus voldoende moet drinken, liefst zo'n 2 liter per dag.
Maar het is niet alleen belangrijk om water binnen te krijgen, dagelijks moet er ook genoeg worden geloosd... In deze aflevering vertelt dokter Morijntje je alles over je blaas!

Wist je dat

Je dagelijks 3 tot 8 keer plast?!

Je bij elkaar dan zon anderhalf twee liter plast?!

Een gezonde blaas wel liter tot 1 liter kan opslaan?!

Deze aflevering zijn we op het strand, waar Morijntje een ontmoeting heeft met beesten die wel op een heel bijzondere manier omgaan met water en vocht: kamelen. En je ziet hoe ons eigen urinewegstelsel nagebouwd wordt in een zandsculptuur.

We maken kennis met Brigitte die na de geboorte van haar dochter last krijgt van een overactieve blaas. Haar hele leven staat in het teken van plassen. Maar liefst 30 keer per dag moet ze naar het toilet. En s nachts lekker doorslapen zit er door de vele toiletbezoeken niet meer in. Aan Morijntje vertelt Brigitte hoe medicijnen haar hielpen.

Lia heeft last van stressincontinentie waardoor ze bij lichte inspanning al urine verliest. Bij springen, niezen en lachen gaat het fout. Lia is een enorm feestbeest, maar durft tijdens feestje niet meer los te gaan uit angst dat het mis gaat. We zien hoe Lia nu, dankzij een kleine ingreep, weer springend en rennend door het leven gaat.

Incontinentiemateriaal; je hebt het in alle soorten en maten, maar hoe weet je welke soort het beste bij je past? Morijntje gaat langs bij een callcenter waar je terecht kunt met al je vragen over incontinentiemateriaal.

Tot slot bezoekt Morijntje een bejaardentehuis waar de bewoners een voorlichting over incontinentiemateriaal krijgen. Dit levert bijzondere beelden op.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De blaas is uitgezonden op zondag 14 november door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie