Uitzending
Hollandse Zaken - Het drama dementie

Het drama dementie

Hollandse Zaken

26-8-2017

| 1820 x bekeken | 0 reacties
5
Hoe houdt een mens met dementie zich staande? En hoe doorstaan hun dierbaren het geestelijke en fysieke aftakelingsproces, dat de ziekte veroorzaakt? Wie dement wordt, kan pas in een laat stadium in een verpleeghuis terecht. Tot dan moet de zieke het met hulp van dierbaren, vrienden en andere naasten zo lang mogelijk thuis volhouden. Zo ziet politiek Den Haag dat graag: het scheelt geld namelijk. Maar is het in de praktijk te doen?

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat met dementie te maken: via een geliefde, een collega, een buurman of zélf. In Nederland lijden op dit moment 260.000 mensen aan een vorm van dementie. In 2040 zal dat aantal zijn verdubbeld. De ziekte is in ons land doodsoorzaak nummer 1.

De overheid streeft nu naar een dementievriendelijke samenleving. Winkelpersoneel, buschauffeurs, buren en bewegwijzering: alles en iedereen moet mensen met dementie waar mogelijk tot hulp zijn. Mooi bedachte maatregelen, maar de vraag is of ze het drama dat dementie heet, kunnen verzachten?

De presentatie was in handen van Cees Grimbergen. Deze uitzending van het programma Hollandse Zaken met de titel Het drama dementie werd uitgezonden op donderdag 24 augustus door MAX.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie