Uitzending
Holland Doc - Dodelijk dilemma

Dodelijk dilemma

Holland Doc

14-1-2010

| 4480 x bekeken | 0 reacties
9
Nederlandse (NL) Documentaire uit 2009 van Juul Bovenberg.
Hoe beleeft de huisarts euthanasie op een patiŽnt? Hoe zeer kan je verlangen naar je overleden geliefde en hoe kan een droom over je eigen dood je leven op de kop zetten.
In Dodelijk Dilemma worden drie huisartsen gevolgd tijdens de aanloop en nasleep rondom het toepassen van euthanasie op ťťn van hun patiŽnten. Hoe staan artsen emotioneel tegenover euthanasie?
De film onderzoekt de paradox zoals artsen euthanasie vaak zien; ze vinden rationeel dat het moet kunnen, maar voelen weerstand omdat het doden van iemand tegennatuurlijk is. Euthanasie confronteert artsen met hun eigen emoties, opvattingen en kijk op leven en dood. Toetsingscriteria als kwaliteit van leven en ondraaglijk lijden blijken in de praktijk rekbare begrippen. Wie bepaalt wanneer de grens van een aanvaardbaar leven is bereikt? De documentaire toont de overpeinzingen, eenzaamheid, angst, dilemma's, rituelen en emoties van de arts tijdens deze periode. Gaan ze na het overlijden van de patiŽnt door een rouwproces? En welke impact heeft euthanasie op hun privťleven?

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Dodelijk dilemma is uitgezonden op donderdag 14 januari door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie