Uitzending
Holland Doc - Bloody Mondays & Strawberry Pies

Bloody Mondays & Strawberry Pies

Holland Doc

6-1-2010

| 1885 x bekeken | 0 reacties
8
'Bloody Mondays & Strawberry Pies' is een film over de creatieve
kracht van verveling. Volgens regisseur Coco Schrijber zijn wij het vermogen kwijtgeraakt om niets te doen. Voor haar is verveling een intrigerende emotie die zowel positief en negatief kan zijn en die ons dwingt te bedenken waarom we doen wat we doen. Zij pleit er dan ook voor de verveling niet te verdrijven met talloze prikkels van buitenaf, maar ons eraan over te geven, om zo jezelf en je echte verlangens te doorgronden.

Op haar zoektocht naar de diepere betekenis van verveling ontmoet Schrijber een jonge vrouw uit Doetinchem die in de taartenbakkerij van de HEMA werkt en heeft ze contact met een 45-jarige Amerikaanse die levenslang heeft, omdat ze op haar 16e ‘uit verveling’ op schoolkinderen schoot, met fatale gevolgen. Verder voert ze gesprekken met een Wallstreethandelaar, een woestijnnomade en een man die al 42 jaar De Tijd schildert.

Steeds is Schrijber op zoek naar hun visie op verveling. Haar eigen kijk op het bestaan van de tot op het bot verveelde mens, bouwt Schrijber op uit fragmenten van Dostojewski’s ‘Herinneringen Uit Het Ondergrondse’ en Bret Easton Ellis’ ‘American Psycho’, ingesproken door John Malkovich.

Kurt Vonnegut schreef: ‘We zijn hier op aarde om rond te lummelen en laat niemand je iets anders wijsmaken.’ In Bloody Mondays & Strawberry Pies onderzoekt Schrijber het waarheidsgehalte van deze provocerende stelling.

Genomineerd voor de Beeld en Geluid Award 2009, categorie Cultuur en winnaar Gouden Kalf in de categorie ‘beste lange documentaire’, Nederlands Filmfestival 2008.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Bloody Mondays & Strawberry Pies is uitgezonden op woensdag 6 januari door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie