Uitzending
Holland Doc - Higgs

Higgs

Holland Doc

4-2-2010

| 1798 x bekeken | 0 reacties
9
Higgs is een documentaire over de zoektocht naar het Higgs-deeltje.
Bij CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, wordt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis voorbereid: de krachtigste deeltjesversneller ooit. Duizenden wetenschappers uit de hele wereld werken er samen om te zoeken naar het Higgs-deeltje; Ook wel ‘The God Particle’ genoemd. De ‘missing link’ uit de deeltjesnatuurkunde.
Het is een zoektocht naar een speld in miljoenen hooibergen.

Gedurende vier jaar filmden de makers de laatste voorbereidingen voor dit gigantische experiment en creëerden zij een filmische ontdekkingsreis naar het hart van de verbeelding.

De film volgt professor Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep bij CERN (European Organization for Nuclear Research). Hoe hij zijn team voorbereidt op de start van het experiment. En op de wetenschappelijke competitie om als eerste Higgs te vinden. Ondertussen leggen internationale wetenschappers uit wat een Higgs-deeltje eigenlijk is. En vertelt Peter Higgs, de Schotse natuurkundige naar wie het deeltje is vernoemd, hoe hij in de zomer van 1964 tot zijn baanbrekende ontdekking kwam.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Higgs is uitgezonden op donderdag 4 februari door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie