Uitzending
Het Uur van de Wolf - Brothers Hypnotic

Brothers Hypnotic

Het Uur van de Wolf

17-9-2013

| 1399 x bekeken | 0 reacties
7
Voor de acht jonge mannen van het Hypnotic Brass Ensemble heeft “broederschap” een letterlijke betekenis: ze zijn allemaal zoons van jazzlegende Phil Cohran. Ze groeiden op in het rauwe Zuid-Chicago in een gezin met 24 kinderen en twee moeders, op een strikt dieet van jazz, discipline en Black Consciousness. Repetities voor het familie-ensemble begonnen elke ochtend om zes uur met het blazen van minutenlange noten. Nu ze volwassen zijn en ze hun acht koperen hoorns laten klinken – of ze nou hun mix van jazz, funk en hiphop in de straten van New York blazen, samenwerken met Mos Def of Prince, of het North Sea Jazzfestival platspelen – worden de idealen die zij meekregen steeds getest. Kunnen ze tegelijk trouw aan zichzelf en aan de principes van hun ouders blijven?

Aan halfbroertjes en –zusjes deden ze niet thuis. Ze waren met z’n vierentwintigen de ‘niet coole’ kinderen van de buurt met zelfgemaakte kleren, blaasinstrumenten en een vegetarisch dieet. Tot ze pubers werden, en zich gingen losmaken, tot verdriet van vader Cohran.

Nu ze volwassen, cool, en zelf ouders zijn proberen ze idealen van hun ouders op hun eigen manier vorm te geven. Totale artistieke onafhankelijkheid is daarbij eerste prioriteit. Ze spelen veel op straat, niet uit noodzaak, maar uit overtuiging. Een groot label wijzen ze af, een concerttour met Mos Def laten ze passeren: ze doen liever hun eigen ding.

Trompettist Phil Cohran speelde onder anderen met Sun Ra en leden van Earth Wind & Fire. Hij opende het African Arts Centre in Chicago om de culturele bewustwording van Afro-Amerikanen te stimuleren en bracht vele muzikanten in contact met hun Afrikaanse roots. Zijn zoons groeiden daarmee op, maar zijn ook Amerikaanse jongens van de hiphopgeneratie. In hun Hypnotic Brass Ensemble proberen ze met groeiend internationaal succes het beste van die twee werelden te verenigen.

Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel Brothers Hypnotic is uitgezonden op dinsdag 17 september door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie