Uitzending
Het 3e Testament - Nacht van de Ziel

Nacht van de Ziel

Het 3e Testament

1-11-2008

| 1217 x bekeken | 0 reacties
5
Nacht van de Ziel
Op 2 november is het Allerzielen, een nacht waarin de gestorvenen herdacht worden. Deze themauitzending staat daarom in het teken van de Nacht van de Ziel. Drie gasten komen samen rond n begraafplaats.

Mary Fontaine
Mary Fontaine is dood- en levenskunstenaar en initiatiefnemer van de Nacht van de Ziel die dit jaar alweer voor de vierde keer werd gehouden op de begraafplaats in Almere Haven. Vragen als 'Waar kom ik vandaan?' en 'Waar ga ik naar toe en waarom?' leidden ertoe dat ze zich met leven en dood ging bezighouden. Ze ging naar Mexico waar niet zo'n oorverdovende stilte hangt als bij ons als het om de dood gaat. Integendeel zelfs: de dood is er onderdeel van het leven. De Nacht van de Ziel is het resultaat van deze reis. Op de begraafplaats worden de doden herdacht met tweeduizend kaarsen, met vuurkorven waar mensen een boodschap aan een dierbare in kunnen branden en met het podium Levenskunst, waar deelnemers kunnen spreken, zingen of musiceren ter nagedachtenis aan de doden.

Hans en Ria Verheul
Acht jaar geleden werd hun geadopteerde zoon Miquel vermoord na een avondje stappen in de Bijlmer. Hij ligt begraven op de begraafplaats in Almere Haven. Hans en Ria gaan dit jaar naar de Nacht van de Ziel. Ria zingt er een lied uit Equador, het land waar Miquel vandaan kwam. "Ik ben er aan toe om wat er gebeurd is ook met anderen te delen en vooral om te laten zien dat we weer verder kunnen leven na zijn dood."

Piet Hoekstra
"En ding is gewis en dat is dat je dood gaat," aldus Piet Hoekstra. En hij kan het weten, want zijn werkterrein is de begraafplaats. Hij delft en ruimt graven. Dagelijks is hij met de dood in de weer, maar dat schrikt hem niet af als het om zijn eigen dood gaat. Hij heeft juist alvast een plekje voor zichzelf gereserveerd op de begraafplaats bij een klein kerkje in Friesland. Want daar moet je je nabestaanden niet mee opzadelen. En zo af en toe gaat hij even kijken hoe het erbij ligt.

Deze uitzending van het programma Het 3e Testament met de titel Nacht van de Ziel is uitgezonden op zaterdag 1 november door de NCRV. Te gast was Piet Hoekstra.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee