Waarom hoor je boeren altijd klagen?
Martijn Kieft en
Chris Vijn onderzoeken wat er aan de hand is in de appelsector. Hollandse boeren, net klaar met de nieuwe oogst, klagen steen en been. De oogst was fantastisch maar de prijs die ze voor een kilo appels krijgen is te laag. Zo laag, dat ze onder kostprijs moeten leveren. Volgens boer Johan heeft dat allemaal te maken met de macht van de supermarkten. Zij bepalen de prijs en melken iedereen uit. De supermarkten verwijten de boeren juist dat er te veel Jonagolds en Elstars geteeld worden en iedereen in de hele wereld kan die appels telen. Wie heeft er nu gelijk? En als boeren onder kostprijs moeten leveren, betekent dat dan dat alle telers straks failliet zijn en er geen appels meer uit Nederland komen?
Fruittelers krijgen op dit moment 30 cent per kilo terwijl de kostprijs van een kilo
50 cent bedraagt. In de supermarkt ligt een kilootje Elstars gemiddeld voor 1,30 euro in de schappen. 'Goudzoekers' onderzoekt waar dit prijsverschil blijft.
De presentatie was in handen van
Martijn Kieft,
Chris Vijn,
Hans de Geus en
Pieter van der Wielen. Deze uitzending van het programma Goudzoekers met de titel Appels werd uitgezonden op woensdag 9 december door de VPRO.