Eucalyptus, zuurkool en koeling
11-3-2019
| 808 x bekeken | 0 reacties
Kate is in Australië op eucalyptusonderzoek. Eucalyptus zit in keelpastilles en kauwgum, maar wat is het precies, waar komt het vandaan en waarom helpt het zo goed om de luchtwegen vrij te maken? Op haar reis komt ze oog in oog te staan met een van de schattigste dieren ter wereld: de koala, die vanaf zijn geboorte eucalyptus eet. De eucalyptus is zeer giftig, maar een plaatselijke landbouwer laat Kate zien hoe hij geschikt wordt gemaakt voor menselijke consumptie. Jimmy krijgt maagzuur van tafelzuur. De meeste ingelegde producten bevatten azijn, maar ingelegde kool, ofwel zuurkool, bevat geen drup azijn, hoewel hij er wel naar smaakt. Hoe zit dat? Om dat uit te zoeken, gaat Jimmy naar een behoorlijk fris Polen, de bakermat van de zuurkool, en daarna naar een Franse krachtcentrale waar zuurkoolsap op een heel bijzondere wijze wordt toegepast. En Matt krijgt uitsluitsel over een heikel onderwerp dat vaak tot verhitte debatten leidt, om te beginnen bij Matt thuis: moet het in de koelkast of niet? Koffie, tomaten, aardappels of zelfs rode wijn: moeten ze in de koelkast worden bewaard of niet? De huisvrede van vele gezinnen hangt af van het antwoord op deze vraag.
Deze uitzending van het programma Food CIA met de titel Eucalyptus, zuurkool en koeling werd uitgezonden op maandag 11 maart door KRO-NCRV.