4-5-2009
1799 x bekeken | 0 reacties
Amsterdam extra waakzaam voor Dodenherdenking
Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is vanavond minder plek voor belangstellenden dan voorgaande jaren. Daartoe is besloten uit veiligheidsoverwegingen vanwege de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn. Er worden in verband met die aanslagen wel meer mensen in de stad verwacht. Wat is er vlak voor de herdenking van acht uur te zien van de nieuwe beveiligingsmaatregelen?
Het verhaal van de broertjes Hornemann
Twintig Joodse kinderen, onder wie Edo en Lexje Hornemann uit Eindhoven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor medische experimenten van SS-arts Heissmeier. Twee weken voor het einde van de oorlog moesten ze dood; de geallieerden mochten niet weten wat er met die kinderen is gebeurd. Ze werden in april 1945 opgehangen aan de Bullenhuserdamm. EénVandaag gaat met Albert Eikenaar, een Nederlandse journalist die jarenlang jacht heeft gemaakt op de verantwoordelijke SS'er Arnold Strippel, naar een speciale herdenking, gehouden door de huidige schoolkinderen van Bullenhuserdamm. Verder spreken we met Barbara Husing, advocate en weduwe van Stern-journalist Gunther Schwarberg, die zich ook jarenlang in de zaak heeft vastgebeten.
De bevrijding van Ingrid Betancourt
Op 2 juli 2008 redde het Colombiaanse leger Ingrid Betancourt uit de jungle, de meest waardevolle gijzelaar van de guerrillabeweging FARC. Ze zat meer dan zes jaar gevangen, jaren van onderhandelingen, diplomatiek verkeer en allerlei misleidingsoperaties. Hoe werd Betancourt bevrijd? Is er losgeld uitgekeerd? Of was het inderdaad een slimme list? Unieke beelden van haar bevrijding, gemaakt door de Special Forces van het Colombiaanse leger met de laatste dagen, uren en minuten van Betancourt in gevangenschap.
Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op maandag 4 mei door de AVRO en de TROS.