Uitzending
EenVandaag - 3-12-2022

3-12-2022

EenVandaag

279 x bekeken | 0 reacties
7
Hoe groot is de kans dat je long covid krijgt? En 5 andere vragen van jullie beantwoord
Oververmoeid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Het zijn long covid-klachten waar vermoedelijk tienduizenden mee te maken hebben. Toch is er nog weinig over bekend. We vroegen wat jullie wilden weten. Arts en onderzoeker Elke Wynberg geeft antwoord.

1. Waarom wordt er relatief weinig over long covid gecommuniceerd?

"In 2020 was er heel veel aandacht voor long covid. Toen was het een soort hype in de media, omdat het op dat moment een nieuwe ziekte was. Maar ik vrees inderdaad dat dat de afgelopen jaren minder is geworden terwijl het aantal mensen met long covid oploopt. De verhouding wordt daardoor scheef, er is echt meer informatie nodig."

"Maar er speelt heel veel op de achtergrond. In de wetenschappelijke wereld is long covid wel nog steeds hot topic en wordt er veel over gepubliceerd. Maar wat zo lastig is, is dat we nu pas beginnen te begrijpen wat long covid is en waardoor het wordt veroorzaakt. Voor die tijd konden we geen duidelijke uitspraken doen. En we willen geen uitspraken doen die gebaseerd zijn op één studie. Je moet heel veel data verzamelen om echt te weten of iets wel of niet zo is. En ik denk dat de wetenschappelijke wereld daarop zit te wachten, op meer duidelijkheid. En daar ook de tijd voor neemt."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 3 december door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
 • EenVandaag - Rik van de Westelaken verslaat 25ste editie Canal Parade

  Rik van de Westelaken verslaat 25ste editie Canal Parade

  6-8-2022

  De grachten van Amsterdam zijn vandaag het decor van de Canal Parade en presentator Rik van de Westelaken doet daar de hele dag verslag van op NPO 1. Samen met schrijver Splinter Chabot doet Rik vanaf een boot langs de…
  Lees verder
 • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

  Rutte vs. Wilders terugkijken

  14-3-2017

  VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders stonden maandagavond voor de eerste keer deze campagne lijnrecht tegenover elkaar tijdens een tv-debat. Onder leiding van Pieter Jan Hagens debatteerden Rutte en…
  Lees verder
 • Bekijk alle TV nieuwsberichten