Uitzending
EenVandaag - 24-7-2020

24-7-2020

EenVandaag

157 x bekeken | 0 reacties
4
Dierentuinen in zwaar weer
Het is een nachtmerriescenario, maar het kan zomaar gebeuren: dierentuinen die door de coronacrisis moeten sluiten. Want 27 van de ruim 30 dierentuinen in Nederland hebben het financieel erg zwaar, zegt de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Mocht het misgaan, dan heeft dat gevolgen voor een groot aantal dieren. "In totaal hebben we het over zo'n 1000 diersoorten en 100.000 dieren in Nederlandse dierentuinen", zegt Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). En daarom hebben ze bij het ministerie van Landbouw aangeklopt voor een noodpakket van 110 miljoen euro. Want door de lockdown en de bijhorende maatregelen leiden de dierentuinen een gezamenlijk verlies van 150 miljoen euro.

Verplichten van mondkapjes
Twee op de drie mensen zijn voor de invoering van een mondkapjesplicht in meer openbare binnenruimtes als het aantal coronabesmettingen blijft groeien. Een mondkapjesplicht op alle openbare plekken, dus ook in de buitenlucht, kan op weinig steun rekenen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel. Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal besmettingen de afgelopen week is verdubbeld: van 534 naar 987 gevallen. Door de groei van het aantal coronabesmettingen zwelt de discussie aan: wat nu? Moeten de coronamaatregelen, na periodes van versoepelingen, nieuw leven worden ingeblazen? Of moet het kabinet het over een andere boeg gooien?

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 24 juli door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie