Uitzending
EenVandaag - 21-9-2019

21-9-2019

EenVandaag

403 x bekeken | 0 reacties
6
50 jaar onderzoek naar Alzheimer en nog steeds geen medicijn
Al jarenlang had Miranda problemen met haar geheugen. Bijna niemand hield het voor mogelijk, maar op haar 49ste krijgt ze de diagnose: alzheimer. Samen met dochter Marlon vertelt ze welke invloed de ziekte heeft op hun leven.

Hoe Marten en Oopjen ruzie veroorzaakten tussen een minister en een museumdirecteur
Museumdirecteur Pijbes is nog altijd boos over de weigering van minister van FinanciŽn Dijsselbloem met 160 miljoen bij te springen om twee Rembrandts te kopen. Maar die zegt dat hij niet anders kon. "Dan moet je de wet veranderen, en dat gaat niet."

Ze hingen jarenlang in de Parijse slaapkamer van de familie Rothschild: de schilderijen met de titel 'Marten en Oopjen, portret van een huwelijk'. Met de aankoop werd in de woorden van toenmalig minister Bussemaker 'een historische vergissing hersteld'. Maar al snel ontstond heibel over de schilderijen. De 160 miljoen euro die Wim Pijbes nodig had om beide schilderijen te kopen kwam niet op tafel, en we moesten de schilderijen delen met het Louvre. Dat is de schuld van minister van de toenmalige minister van financiŽn Jeroen Dijsselbloem, zegt Wim Pijbes van het Rijksmuseum in een documentaire van Oeke Hoogendijk. Dijsselbloem zelf ziet het heel anders.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 21 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie