Uitzending
EenVandaag - 19-9-2019

19-9-2019

EenVandaag

167 x bekeken | 0 reacties
4
Zo gaan we ervoor zorgen dat de zuidelijke, witte neushoorn wl overleeft
De noordelijke witte neushoorn is op twee vrouwtjes na uitgestorven. Een speciaal fokprogramma moet voorkomen dat de zuidelijke witte neushoorn ook uitsterft.

De documentaire 'The Last Male on Earth' vertelt het verhaal van de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Intussen wordt hard gewerkt om de andere ondersoort van de breedlipneushoorn, de zuidelijke witte neushoorn, te redden. Een eeuw geleden was deze soort ook bijna helemaal uitgestorven. Maar inmiddels leven er weer zo'n 20.000 dankzij een goed fokprogramma waar ook dierentuin Burgers' Zoo aan meedoet.

75 jaar Slag om Arnhem: 'Een ramp en mislukking vanaf het eerste moment'
De grootste luchtlandingsoperatie in de Tweede Wereldoorlog was bedoeld om de nazi's snel op de knien te krijgen. Maar operatie Market Garden liep uit op een fiasco. Hoe kijken we hier 75 jaar later op terug? En hoe kon de bedenker zich zo vergissen?

De 72-jarige militair historicus Sir Antony Beevor verkocht miljoenen boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Britse koningin ridderde hem voor zijn werk. Hij is niet mild over zijn landgenoot die operatie Market Garden bedacht: veldmaarschalk Montgomery. "Ik denk dat Montgomery al na een paar dagen doorhad dat dit op een ramp uitliep. Dat is de reden waarom hij zich tijdens het offensief erg koest hield. Het was een mislukking vanaf het eerste moment. Er speelde hier flink wat ijdelheid mee", zegt de historicus.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggr. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 19 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie