Uitzending
EenVandaag - 17-7-2020

17-7-2020

EenVandaag

164 x bekeken | 0 reacties
7
Bestrijding van de oprukkende mediterrane mier
"Ik word nu dus gebeten", zegt bioloog Jitte Groothuis tijdens het gesprek. Het is typisch voor het mediterraan draaigatje, ofwel de 'terrormier'. En ze nemen snel in aantal toe. Dit kun je zelf doen om de mier buiten je huis te houden.

"We krijgen regelmatig mailtjes en belletjes van mensen aan de telefoon die in paniek zijn, bijna huilen, omdat hun huis en tuin worden overgenomen door het mediterraan draaigatje", zegt Groothuis. Hij is bioloog bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en houdt zich bezig met het draaigatje. Het aantal bekende kolonies is in het afgelopen jaar verdubbeld en het einde lijkt nog niet in zicht. "We zijn bang dat we het niet onder controle hebben."

Libanon in economische én politieke crisis
Dertig jaar geleden vluchtte journalist Danny Ghosen met zijn familie vanuit Libanon naar Nederland, aan het einde van een lange, bloedige burgeroorlog. Nu staat het kleine land alweer op omvallen. "Het is nu echt erop of eronder."

Terwijl de wereld in de greep was van de coronacrisis, belandde Libanon in een diepe economische en politieke crisis die al lange tijd sluimerde. Een halfjaar eerder gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren tegen de corrupte regering. Een strenge corona-lockdown bracht daar een einde aan, maar inmiddels zijn Libanezen uit wanhoop toch weer op de been.

Initiatiefwetsvoorstel over voltooid leven
D66-Kamerlid Dijkstra diende haar initiatiefwet Voltooid Leven in. Ouderen die niet ondraaglijk lijden maar wel spreken van voltooid leven moeten begeleid kunnen worden naar hun levenseinde. Medisch ethicus Van de Vathorst: "Die optie is erg belangrijk."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 17 juli door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie