Uitzending
EenVandaag - 15-2-2020

15-2-2020

EenVandaag

225 x bekeken | 0 reacties
6
De Utrechtse grachten; uniek cultureel erfgoed maar bijna onbetaalbaar om te onderhouden
“Je moet er toch niet aan denken dat er zo meteen iemand door een kelder heen zakt", zegt grachtenbewoner Ronald van der Krogt. De Utrechtse werfkelders langs de binnengrachten zijn in slechte staat. "De kelder komt langzaam los van het huis."

Eind december 2019 kwam een inspectieteam bij Ronald langs aan de Kromme Nieuwegracht. Het bleek goed mis. "Het fundament is heel slecht, grotendeels weggespoeld", vertelt Ronald van der Krogt. "Slecht onderhoud, verrotte palen. De kelder is aan het schuiven, je ziet aan alle scheuren dat deze langzaam van het huis loskomt, eigenlijk voorover de gracht in gaat." De weg boven Ronald's kelder werd daarom onmiddellijk afgesloten voor verkeer.

Buitenlandse studenten voelen zich eenzaam in ons land
"We komen handen tekort", zegt huisarts Cees Jansen op de campus van de Universiteit Twente. Hij ziet in zijn praktijk veel buitenlandse studenten die ernstig depressief zijn. "Bij aankomst in een vreemd land komen de problemen tot uiting."

"We zien soms wel drie à vier jonge mensen met extreme psychische nood achter elkaar op een dag", zeg huisarts Cees Jansen. "De acute zorg die vaak nodig is, kunnen we niet bieden. Het is een cri de coeur. We hebben niet de mankracht om de vele depressieve buitenlandse studenten te helpen die hier aankloppen."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 15 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie