Studenten grijpen naar steeds zwaardere concentratiemiddelenHet is bedoeld als medicijn tegen ernstige slaapstoornissen, maar steeds meer studenten grijpen er tijdens de tentamens naar: modafinil. Ruud Coolen van Brakel van het IVM maakt zich grote zorgen. "Je kunt er ook suïcidaal van worden."
De cijfers laten aan duidelijkheid niks te wensen over. Het medicijn modafinil tegen narcolepsie, een ernstige slaapstoornis, wordt steeds vaker onderschept door de douane. Het gaat om zo'n 400 meldingen in de afgelopen 2 jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over illegale geneesmiddelen. Dat duidt op misbruik van deze medicijnen.
Streekvervoer verdwijnt, inwoners in isolementDunbezette buslijnen in krimpgebieden verdwijnen, met grote gevolgen voor de leefbaarheid. Anouck Bruijns uit Sint Willebrord zag het ook in haar dorp gebeuren en bond de strijd aan.
Buslijn 312 van Breda naar Roosendaal stopt sinds december vorig jaar niet meer in het Brabantse dorp. Door 'een efficiency-slag' van vervoersbedrijf Arriva werd besloten de drie haltes in het dorp op te heffen. Bewoners zijn boos. "We voelen ons afgesneden van de buitenwereld."
Boswachters boos; steeds meer loslopende hondenaarlijks worden tientallen reeën en herten doodgebeten door loslopende honden. Boswachters worden er moedeloos van en treden de laatste jaren harder op. In 5 jaar tijd verdubbelde het aantal boetes van 438 in 2015, naar 808 in 2019.
Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Eigenaren kunnen een boete krijgen van 99 euro voor niet-aangelijnde honden in natuurgebieden. Dit kan oplopen tot 400 euro als een hond achter wild aanzit.
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jojanneke van den Berge,
Jaap Jongbloed,
Rik van de Westelaken en
Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 10 februari door AVROTROS.