Uitzending
Door Andere Ogen - Angela Merkel

Angela Merkel

Door Andere Ogen

16-9-2019

| 1072 x bekeken | 0 reacties
5
Het leven en carrière van Angela Merkel worden geschetst door de Duitse politicologe Julia Schramm, oud-correspondent Margriet Brandsma, Merkels oud-wiskundeleraar Hans-Ulrich Beeskow en toneelmakers Benjamin Moen en Floor Houwink ten Cate.

In de laatste jaren heeft Merkel moeten toezien hoe in de voormalige DDR de uiterst rechtse AFD terrein gewonnen heeft. Onder meer een gevolg van de vluchtelingencrisis, waarin Merkel een miljoen ontheemden toegang verleende tot haar land.

Angela Merkel groeit op in de DDR. Haar jeugd in het communistische land is bepalend. Als jonge vrouw wordt benaderd door de Stasi, de geheime dienst, om spionne te worden. Ze verzint op advies van haar moeder de smoes dat ze geen geheimen kan bewaren. “Maar juist dat, het vermogen om te zwijgen, is later haar grootste kwaliteit gebleken'', zegt Margriet Brandsma.

De uitzending belicht ook Merkel als machtsfiguur. Een vrouw die 'politieke vadermoord' bedrijft op haar ontdekker Helmut Kohl. En een vrouw die zich in het door mannen gedomineerde toneel niet laat intimideren.

Wiskundeleraar Beeskow herinnert zich Angela als de meest briljante leerling uit zijn leven. Hij stond als leraar aan de wieg van haar latere carrière als natuurkundige. Hij werd door Merkel in Berlijn uitgenodigd, toen zij voor het eerst al bondskanselier werd beëdigd.

In deze uitzending van Door Andere Ogen was Margriet Brandsma te gast. De presentatie was in handen van Fons de Poel. Deze uitzending van het programma Door Andere Ogen met de titel Angela Merkel werd uitgezonden op maandag 16 september door MAX.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie