Uitzending
Dokument - Operatie Hardslag

Operatie Hardslag

Dokument

20-10-2008

| 3644 x bekeken | 2 reacties
6
Van alle ‘Vogelaarwijken’ staat de Rotterdamse wijk Het Oude Westen er het slechtst voor. Als buurtbewoners, voorjaar 2008, de wijkteamchef laten weten het gevoel van onveiligheid door drugsoverlast, criminaliteit, huiselijk geweld en prostitutie zat te zijn, besluit de Rotterdamse politie tot een grootschalige operatie. Dokument krijgt toestemming de operatie van binnenuit te laten zien, en trekt met twee cameraploegen met de politie mee de wijk in. Operatie Hardslag toont op indrukwekkende wijze welke sociale problematiek de achterstandswijken in de grote steden ontwricht.

De politieactie die een eind moet maken aan de overlast in de multiculturele wijk, krijgt van de Politie Rotterdam-Rijmond/Wijkteam Oude Westen de naam Hardslag mee. Tijdens acht dagen en nachten zullen drugscafés worden leeggehaald, preventieve controles op drugs worden uitgevoerd, en in horecagelegenheden worden gezocht naar illegalen arbeidskrachten. De politie wordt hierbij bijgestaan door regionale bijstandsteams van de Mobiele Eenheid, agenten in burger, officieren van justitie (voor de directe veroordeling na arrestatie), technische recherche voor sporenonderzoek, dienst Justitiële Inrichtingen, de vreemdelingenpolitie, de dienst Drugsoverlast Prostitutie en de GGD. De wijkteamchef Theo Kion en brigadier Martin van den Bosch coördineren de acties.

Ook actieve buurtbewoners dragen hun steentje bij. Ze gaan de wijk in op zoek naar ‘stille getuigen’ van drugsgebruik, geweld en prostitutie. Ze noteren vondsten van zakjes, zilverpapiertjes, naalden, condooms en bloedsporen en brengen de toename van de overlast en nieuwe ‘hotspots’ in kaart.

In en om de West-Kruiskade wordt het publiek ondertussen gefouilleerd en worden messen in beslag genomen. In de wijk wonen meer dan 125 nationaliteiten. De Marokkaanse wijkagente Saloua Ben Larbi die het geweld achter de voordeur in kaart brengt, vangt een allochtone vrouw op die door haar man met een mes is bedreigd, en daarvan geen aangifte durft te doen.

Drugsdealers vormen het grootste probleem voor de politie. Een wapen in de strijd tegen de drugs zijn 180 camera’s die in de wijk zijn opgehangen, en waarvan de beelden 24 uur per dag door de politie worden vastgelegd. Om een drugsdealer op te kunnen pakken zijn meerdere belastende verklaringen nodig. Zelfs als er op camera overduidelijk drugs worden verhandeld is daarmee het justitieel bewijs nog niet geleverd. Het Nederlandse rechtssysteem maakt het de politie extra moeilijk en lijkt daders te beschermen. Vechten tegen drugs wordt vechten tegen de bierkaai.

Operatie Hardslag is een film van Caspar Haspels en Jos Kuijer en een productie van de Amsterdamse Filmstichting.

Deze uitzending van het programma Dokument met de titel Operatie Hardslag is uitgezonden op maandag 20 oktober door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee