Uitzending
Dokument - Gezin in de wacht (1/2)

Gezin in de wacht (1/2)

Dokument

23-2-2009

| 1761 x bekeken | 1 reacties
7
De familie Elias vlucht in 1997 naar Nederland. Het Pakistaanse gezin, ouders en drie kinderen, hopen hier te mogen blijven omdat de vader als katholiek in het islamitisch-fundamentalistische Pakistan problemen heeft gekregen. De asielaanvraag wordt afgewezen, waartegen hun advocaat in beroep gaat. Het is het begin van een jarenlange onzekerheid, die het gezin langzaam ten gronde richt. De ouders mogen niet werken en worden gedwongen om thuis te zitten, hun kinderen gaan naar school en ‘vernederlandsen’ in contact met de klasgenootjes.

Maar liefst vijf jaar lang volgde cineaste Ingeborg Jansen het asielzoekergezin Elias met de camera en legde het verlammende effect van voortdurende onzekerheid vast in het tweeluik Gezin in de wacht.

Aanvragen, afwijzingen, bezwaarschriften en beroepsprocedures. Het gezin Elias wacht af; zolang de definitieve afwijzing niet op de deurmat valt, is er een sprankje hoop. Ondertussen woedt in Nederland de discussie over de vraag of je asielzoekers met kinderen die hier jarenlang wonen, nog wel met fatsoen terug kunt sturen naar een land van herkomst dat die kinderen helemaal niet (meer) kennen. Via de tv dringt deze discussie door tot in de huiskamer van het gezin en zorgt daar voor nog meer onrust.

Zoon Ephrine wordt steeds kwader over de situatie en over de machteloosheid van zijn ouders. Als oudste voelt hij zich verantwoordelijk voor het gezin en probeert hij zich met survivaltechnieken voor te bereiden op een leven in de illegaliteit. Dochter Marlyne snakt naar de vrijheid en vriendjes die Nederlandse meisjes hebben en kan zich een leven als jonge Pakistaanse in Pakistan niet meer voorstellen. De jongste van het gezin, Brian, wordt door de anderen zoveel mogelijk overal buiten gehouden. Zijn jeugd lijkt onbezorgd: knikkeren op straat en een gymnasiumadvies op school. Maar ook hij slaapt slecht en is angstig door de gespannen sfeer thuis. Het krijgen van een verblijfsvergunning lijkt de oplossing voor alles; dan kan het echte leven beginnen, met werk, rijbewijs halen, een eigen huis... Maar tegen welke prijs?

Deze uitzending van het programma Dokument met de titel Gezin in de wacht (1/2) is uitgezonden op maandag 23 februari door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie