Uitzending
Dokument - IJburg Angels (2/2)

IJburg Angels (2/2)

Dokument

8-9-2008

| 1825 x bekeken | 0 reacties
6
Zes rolstoelgebonden, verstandelijk gehandicapte meiden en hun families hebben een droom: een eigen huis. In NCRV Dokument IJburg Angels volgt regisseur Claudia Tellegen ouders die hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf de zorg regelen voor hun meervoudig gehandicapte dochters.

Vroeger woonden gehandicapten veelal in een instelling ver buiten de stad, waar ze onder begeleiding van medisch deskundigen tussen gelijkstemden leefden. Dankzij de invoering van het persoonsgebonden budget (het ‘rugzakje’) kunnen gehandicapten en hun familie tegenwoordig zelf bepalen wat voor zorg ze willen en hoe ze willen wonen. Vader Bob: “Ik wil dat mijn dochter woont zoals haar andere niet gehandicapte zuster ook woont: in een gewone buurt, in een gewoon huis, tussen gewone mensen. Het zijn gewone Amsterdammers, klaar”.

Dus bedacht een groep ouders acht jaar geleden het plan om een eigen huis op te zetten voor hun gehandicapte dochters. Ze gingen aan de slag, en dachten binnen een paar jaar klaar te zijn. Maar telkens als de zaak voor elkaar leek, bleek het spaak te lopen. Ambtelijke molens draaiden traag en woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars haakten op het laatste moment af. De mooie plannen voor het huis verdwenen in een bureaula. De ouders lieten zich echter niet afschrikken, ze vertellen er met Amsterdamse humor over: “Kan nie ligt op het kerkhof, naast wil nie en mag nie”.

De aanhouder wint, en na jaren zwoegen was het dan eindelijk zover: Zes meiden gaan samenwonen in een nieuw speciaal voor hen gebouwd huis op Amsterdam IJburg. Burgemeester Job Cohen legt de eerste steen. De meiden zelf kunnen niet wachten tot het zover is. Debby, een van hen: “M’n eigen koppie thee zetten, m’n eigen dingen doen, eindelijk niet meer dat gezeik aan m’n kop”.

Een droom komt uit. Maar dan begint voor de ouders misschien wel de moeilijkste klus. Waar vinden ze geschikt personeel? Hoe zal de buurt reageren? Zullen de meiden worden geaccepteerd? Ten tijde van de verhuizing slaat de schrik toe. Een van de bewoners haakt af, waardoor de basis onder het financiële plan weg dreigt te vallen. Zullen de IJburg Angels het redden?

NCRV Dokument IJburg Angels is geproduceerd door Bosch Film

Deze uitzending van het programma Dokument met de titel IJburg Angels (2/2) is uitgezonden op maandag 8 september door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie