Ze zijn er altijd geweest aan alle kusten. Oesters. Maar in Frankrijk zijn ze, op aanraden van een gulzige koning, oesters gaan vertroetelen. Dan groeien ze netjes op, voor een keurig buffet van fruits de mer. Het gebeurt nog steeds op grote schaal, inmiddels ook in andere landen.
In Yerseke hebben ze intussen de zee niet meer nodig. Oesters worden er geboren op een industrieterrein en groeien uitbundig op in plastic limonadeflessen. Flessen zegt u? Dan kunnen ze in een moeite door gekookt worden tot oestersaus.
Twee ontdekkingen in De Wilde Keuken. In oestersaus uit
China zit weinig oester, beter kookt de Wilde Keuken kok zelf zo een saus. En zowaar: het vertroetelen van oesters is helemaal niet nodig. Ze doen het helemaal zelf. Nog altijd. Met honderden miljoenen.
De presentatie was in handen van
Wouter Klootwijk. Deze uitzending van het programma De Wilde Keuken met de titel Oesters werd uitgezonden op vrijdag 27 juni door de
NTR.