Uitzending
De Halve Maan - 1-2-2013

1-2-2013

De Halve Maan

1390 x bekeken | 0 reacties
6
Een week geleden overleed de meest beroemde acteur van Marokko: Mohamed Majd. Acteur Achmed Akkabi werkte in 2011 met hem voor de film Rabat. Hij vertelt over de grote bijdrage van Mohamed Majd aan de Marokkaanse cinema en hoe hij symbool staat voor de generatie migranten waartoe Akkabi’s ouders ook behoren.

Muhsin Hendricks, de enige openlijk homoseksuele imam ter wereld, ontving afgelopen weekend een prijs van het COC omdat hij 'veel homoseksuele moslims de kracht geeft om te zijn wie ze zijn: moslim én homoseksueel.' Dino Suhonic is het levende bewijs van de verandering die Hendrick’s werk teweeg brengt. Hij is in Nederland zelfs gestart om het werk van de Zuid-Afrikaanse imam voort te zetten.

Het nieuws dat Koningin Beatrix in april afstand doet van de troon houdt Nederland deze week in haar ban. Velen hebben hun eigen Beatrix-momen. Bij ons aan tafel cabaretière Jetty Mathurin en bestuurslid van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, Mohamed Sini over de betekenis van Beatrix voor migranten.

In de Tweede Kamer gaan ze binnenkort debatteren over Marokkanen. Het zogenaamde Marokkanendebat.
In de Halve Maan willen we de politiek een voorzetje geven en daarom houden wij een eigen debat met de Marokkanen zelf. Aan tafel directeur van het SMN (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders) Hasib Moukaddim, journaliste die zelf ook taboe doorbrekende onderwerpen aankaart Samira El Kandoussi en Youssef Guennoun uit de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Hij was in zijn tienerjaren een typische straatjongen: veel hangen op straat, geen enkele school afgemaakt, botsingen met de politie, maar hij is nu een jongerenwerker.

Deze uitzending van het programma De Halve Maan is uitgezonden op vrijdag 1 februari door NTR. Te gast waren Jetty Mathurin, Achmed Akkabi en Mohamed Sini. De presentatie was in handen van Aad van den Heuvel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie