Uitzending
De bovenkamer - Wat is kanker?

Wat is kanker?

De bovenkamer

25-11-2009

| 1323 x bekeken | 0 reacties
8
Kanker is volksziekte nummer ťťn. Bijna iedereen wordt vroeger of later met de ziekte geconfronteerd en nog altijd overlijdt bijna de helft van alle patiŽnten. Ondertussen werken wetenschappers hard aan geneesmiddelen en therapieŽn om de ziekte te bestrijden. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is kanker tegenwoordig meestal niet meer de acute ziekte waar je aan doodgaat, maar eerder een chronische aandoening.

De laatste jaren zijn de resultaten van vooral kleine biotech bedrijven veelbelovend. Steeds vaker produceren onderzoekers zogeheten 'magic bullets': geneesmiddelen die Ė in tegenstelling tot zware behandelingen als chemotherapie - specifiek werken tegen kwaadaardige cellen. Bepaalde vormen van leukemie zijn daarmee tegenwoordig zo goed te behandelen dat je er zonder grote problemen oud mee kunt worden.
De verwachting is dat het aantal magic bullets de komende jaren exponentieel zal toenemen en dat kanker een ziekte wordt die je makkelijk kunt genezen. Jan Jaap van der Wal vraagt aan Hans Clevers wat de wetenschap heeft bereikt, wat we mogen verwachten en wat we mogen hopen.

Deze uitzending van het programma De bovenkamer met de titel Wat is kanker? is uitgezonden op woensdag 25 november door Teleac. De presentatie was in handen van Jan Jaap van der Wal.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie