Uitzending
De bovenkamer - Wat is het heelal?

Wat is het heelal?

De bovenkamer

23-12-2009

| 2128 x bekeken | 0 reacties
9
Wat is het heelal?
Hoe is het heelal begonnenl? Waar houdt het op? Hoe groot is het heelal? Wat zit er tussen de sterren? Is er buitenaards leven?
Jan Jaap vraagt het aan Robbert Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica

Het heelal is onvoorstelbaar groot. Als de zon nu zou 'uitgaan', zouden we nog acht minuten licht ontvangen. Want zo lang doet het licht over de 150 miljoen kilometer tussen zon en aarde. Als je een idee wilt krijgen van die afstanden, kun je ons zonnestelsel vergelijken met een voetbalveld.

Onze zon ligt op de doellijn. De aarde ligt dan bijna drie meter verder, Jupiter ligt in het zestienmetergebied en Pluto zou achter het andere doel liggen. De dichtstbijzijnde ster, Proxima Centauri, zou dan op een krappe 700 kilometer afstand liggen. De afstanden zijn onvoorstelbaar, maar wat er tussen de sterren zit is grotendeels onbekend.
Sterren, planeten en kometen zijn goed voor vier procent van het heelal. Waaruit de overige 94% bestaat? We weten het niet. In deze aflevering van De Bovenkamer stelt Jan Jaap van der Wal tien vragen over het heelal aan Robbert Dijkgraaf.

Deze uitzending van het programma De bovenkamer met de titel Wat is het heelal? is uitgezonden op woensdag 23 december door Teleac. De presentatie was in handen van Jan Jaap van der Wal.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie