Uitzending
Buitenhof - Het Hof, de middenpartijen & de studenten

Het Hof, de middenpartijen & de studenten

Buitenhof

5-12-2010

| 1880 x bekeken | 0 reacties
7
Druk op Straatsburg
Het Europees Hof Voor de Rechten van de Mens in Straatsburg krijgt de wind van voren. Afgelopen maand vierde het Hof zijn 60jarig bestaan, maar die viering ging gepaard met de nodige kritiek. Van diverse kanten werd de vraag opgeworpen of het Hof niet teveel de nationale soevereiniteit doorkruist? In Buitenhof een gesprek met de Nederlandse rechter in Straatsburg, Egbert Myjer.

De overlevingsstrategie van de middenpartijen
Het politieke midden staat onder zware druk. CDA en PvdA zijn geen schim meer van de grote volkspartijen die ze ooit waren. Het CDA had ooit massale aanhang onder alle sociale klassen. Die is ze grotendeels verloren. Terwijl de PvdA te maken kreeg met een groeiende middenklasse waardoor de arbeidersbeweging verzwakte. Hebben de volkspartijen CDA en PvdA nog bestaansrecht en hoe moeten ze zich zichzelf opnieuw uitvinden? Een gesprek tussen de waarnemend voorzitter van het CDA Liesbeth Spies en de voorzitter van de PvdA Lilianne Ploumen.

Onrust in het hoger onderwijs
Studenten demonstreren uit woede over de kabinetsplannen om lang studeren te beboeten. Niet alleen studenten krijgen een boete, maar de universiteiten ook. Het kabinet wil hiermee de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs verbeteren. Universiteiten moeten beter presteren om excellente docenten en studenten aan te trekken en Nederlandse toppers vast te houden. Maar hoe realistisch is deze ambitie als doorstuderen wordt bestraft? In Buitenhof Hein van Oorschot, collegevoorzitter van de Universiteit van Tilburg, over de gevolgen van de kabinetsplannen voor ons hoger onderwijs.

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Het Hof, de middenpartijen & de studenten is uitgezonden op zondag 5 december door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast waren Lilianne Ploumen, Hein van Oorschot en Liesbeth Spies.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!