De Euro & De Zorg
17-6-2012
| 1646 x bekeken | 0 reacties
Overleeft de euro
Europa staat op een cruciaal kruispunt. Als de Grieken zondag een anti-euro regering kiezen en Spanje volgende week niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen dan ontstaat een wat genoemd wordt euro escalatie. Hoe dan verder met de Euro?
In Buitenhof de Vlaamse econoom Johan Van Overtveldt, econoom en publicist Mathijs Bouman en econoom en GroenLinksleider Jolande Sap.
Hoe de zorg beter en goedkoper kan
De zorgkosten zullen de komende vijf jaar stijgen tot 80 miljard euro. Een kwart van onze economische groei gaat dan naar de zorg, zo voorspelt het CPB. Dat bezorgt de politici in Den Haag die het overheidstekort willen beperken flinke hoofdpijn, want hoe gaan we het straks allemaal betalen? Maar misschien valt er nog een wereld te winnen via medische innovatie. Daar zet Jeroen van Breda Vriesman van zorgverzekeraar Achmea op in. Samen met René Kuijten van investeringsfonds Life Science Partners bekijkt hij hoe de zorg goedkoper kan. En ook nog beter.
Column Stine Jensen
Het woord doet denken aan spetterende braadworst, heldhaftige piratenliederen en illegaal buskruitverkoop. Het komt uit het Nederlands en betekent oorspronkelijk ‘vrijbuiter’. Tegenwoordig gebruiken we het om de volgende handeling aan te duiden: zo lang mogelijk doorpraten met als doel de besluitvorming uit te stellen.
Het record filibusteren staat op naam van een Republikein. De Amerikaan Strom Thurmond sprak ooit 24 uur en 18 minuten lang om te voorkomen dat de Civil Rights Act werd aangenomen. De PVV en de SP gaan dat niet verbreken, maar hebben onlangs wel respectievelijk 7 en 12 uur spreektijd aangevraagd voor onder meer een debat over de AOW.
Dat juist de SP en de PVV zin hebben om te filibusteren ligt voor de hand. Beide partijen hebben het imago overal tegen zijn. Maar meestal hebben ze daar maar weinig woorden voor nodig. Nee! Volstaat. Of, nog efficiënter, met een eenvoudige tekening van bijvoorbeeld een tomaat.
De PVV en de SP hebben inmiddels uitgebreid de aandacht weten te vestigen op hun filibuster-plannen. Stom natuurlijk, want zo hebben zij hun tegenstanders ruimschoots de kans gegeven om zich uitvoerig te verdiepen in de mogelijkheden om de filibuster tegen te houden. Terwijl je de allerbeste filibusters pas in de gaten hebt, als ze al lang bezig zijn. Zo blijkt de sportzomer één lange filibuster, die behoorlijk afleidt van een aantal prangende kwesties: de crisis, Spanje, en de toekomst van Europa.
Er zijn mensen die het kinderachtig vinden, om door filibusteren de tijd te rekken, maar ik verheug me inmiddels op een fraaie politieke zomervoorstelling. In deze tijden worden we immers steeds kórter van stof. Politici zetten hun visie het liefst uiteen in een mededeling van maximaal 140 tekens. Of ze reduceren complexe maatschappelijke vraagstukken tot simplistische kreten als ‘BAM’ of reclameslogans als ‘Eerlijk Helder Henk’.
In tijden waarin men leert om alles zo snel en puntig mogelijk te zeggen, wordt het nog een hele uitdaging om zeven uur aan een stuk over één onderwerp te praten. Het schijnt zelfs zo moeilijk te zijn, dat er tijdens politieke filibusters reisgidsen en telefoonboeken worden voorgelezen om de tijd vol te krijgen.
Als de PVV en SP gaan filibusteren, moge ze het dan góed doen. Moge ze via de kunst van het filibusteren uitgebreide economische, politieke en maatschappelijke analyses geven over de AOW; en meteen ook eens met échte en goede argumenten uitleggen wat er mis is met Europa.
Ik filibuster Buitenhof natuurlijk het liefste helemaal vol, om bijvoorbeeld te beargumenteren waarom de Europese Unie een politieke Unie moet zijn, waarom er nooit een shariaraad moet komen, of waarom de verlenging van het vaderschapsverlof van 2 naar 5 dagen een lachertje is als je serieus werk wilt maken van emancipatie. Maar er wachten meer sprekers, en niet te vergeten, nog een zomer met filibustertennis, filibustergefiets en olympische filibusterspelen.
Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel De Euro & De Zorg is uitgezonden op zondag 17 juni door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast waren Jolande Sap, Mathijs Bouman en Stine Jensen. De presentatie was in handen van Max Pam.