Uitzending
Buitenhof - 11-10-2009

11-10-2009

Buitenhof

2244 x bekeken | 0 reacties
7
Deze week in Buitenhof. Een debat naar aanleiding van het mislukte AOW-overleg in de SER met Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, Ferdinand Grapperhaus, kroonlid van de SER en Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. In deel twee van de serie ‘Grimmig Nederland’, over het ongenoegen in de samenleving, analyseren de filosofen Rob Wijnberg en Sjaak Koenis onvrede en het functioneren van onze democratie. En een gesprek met CDA senator Rein Willems over de problemen rondom de milieutop in Kopenhagen aanstaande december. Willems is teven ex-topman van Shell Nederland.

AOW-overleg
Na het mislukken van het SER overleg staan werkgevers en werknemers lijnrecht tegenover elkaar. De bal ligt nu bij het kabinet, waarbij het de vraag is of coalitiepartijen er wel uit zullen komen. Want hoe om te gaan met bijvoorbeeld ‘de zware beroepen’. Wat doen de omringende landen als het om dit onderwerp gaat? In Buitenhof een debat met Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, Ferdinand Grapperhaus, kroonlid van de SER en Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg.

Grimmig Nederland 2
Is ons land grimmiger en chagrijniger geworden of valt het allemaal wel mee? Zondag deel twee van de serie waarin Buitenhof vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines onderzoek doet naar ongenoegen in de samenleving. De filosofen Rob Wijnberg en Sjaak Koenis analyseren komende zondag onvrede en het functioneren van onze democratie.

Het dreigende fiasco van Kopenhagen
Zal de belangrijke milieutop van Kopenhagen in december nog wel een succes worden? Die vraag dringt zich op nu er een paar maanden van te voren nog onenigheid blijkt te bestaan over wat de basis moet worden van een nieuw akkoord. Nog steeds is onduidelijk of het oude milieuprotocol van Kyoto nu wel of niet het uitgangspunt moet zijn. Moeten straks alleen de rijke landen verplicht worden hun broeikasgassen te reduceren of moeten ook landen als China en India bijdrage leveren? Wetenschappers trekken hard aan de bel vanwege groeiende klimaatproblemen. Desondanks hangt vlak voor de top van Kopenhagen een fiasco levensgroot in de lucht. Daarover CDA senator Rein Willems. Willems is tevens oud President Directeur van Shell Nederland hij deed in 2007 een oproep namens het bedrijfsleven aan de overheid om zich harder in te spannen voor het milieu.

Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Max Pam
Eidnredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 11 oktober door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Femke Halsema, Max Pam, Rob Wijnberg, Rein Willems en Ferdinand Grapperhaus. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie