Uitzending
AVRO's Kunstuur - Kunstuur in kerk en Tbs-kliniek

Kunstuur in kerk en Tbs-kliniek

AVRO's Kunstuur

28-2-2016

| 1125 x bekeken | 0 reacties
6
In een kerk, rond het voetbalveld, op het schoolplein. Kunst die in opdracht is gemaakt, kun je overal tegenkomen. Zelfs een Tbs-kliniek kan opdracht geven voor een bijzondere serie portretten van patiŽnten. In deze aflevering presenteert Lucas De Man vier bijzondere projecten die in opdracht zijn gemaakt.

Kunstenaar Jan Dibbets kreeg van de Haarlemse Sint Bavo kerk de opdracht om glas-in-loodramen te maken. Maar wel met behoud van de mooie lichtinval die zo kenmerkend is voor de basiliek.

De Pompestichting, een Tbs-kliniek in Brabant, vroeg kunstenaar Henk Hage om 88 portretten te maken van de patiŽnten. Een uitdagende opdracht, omdat de patiŽnten niet herkenbaar geschilderd mogen worden.

De gemeente Zwolle kiest voor een bijzondere kunstroute om bezoekers de weg van het station naar de binnenstad te wijzen. Ram Katzir en kunstenaarsduo Hertog Nadler plaatsten vijf kunstwerken die op een speelse manier de route duidelijk maken.

Twintig kunstenaars, waaronder Claudy Jongstra, Robert Zandvliet en Hans van Bentem, maakten in opdracht van de Ketelfactory nieuw werk voor een enorme loods van zesduizend vierkante meter. Een uniek samenwerkingsproject resulterend in de bijzondere tentoonstelling Snapshot of a larger order.

Voor meer informatie over opdrachtgeverschap kun je op de site van het Mondriaanfonds kijken.

In deze uitzending van AVRO's Kunstuur was Henk Hage te gast. Deze uitzending van het programma AVRO's Kunstuur met de titel Kunstuur in kerk en Tbs-kliniek werd uitgezonden op zondag 28 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie