Uitzending
AVRO's Kunstuur - 7-2-2016

7-2-2016

AVRO's Kunstuur

984 x bekeken | 0 reacties
7
Centre Pompidou
Het controversiŽle en opvallende gebouw Centre Pompidou is een van de grootste toeristische klappers van Parijs. Georges Pompidou werd in 1969 president en gaf bij zijn aanstelling direct de opdracht om een nieuw cultureel centrum te bouwen wat onderdak moest bieden aan kunst, boeken en design.

Voor het eerst in Frankrijk was de uitgeschreven architectuurwedstrijd ook toegankelijk voor buitenlandse architecten. De jury moest kiezen uit bijna 700 inzendingen en architecten Richard Rogers en Renzo Piano mochten hun eigenzinnige plan verwezenlijken.

Hun ontwerp had twee opvallende elementen: slechts de helft van beschikbare ruimte werd bebouwd (de rest werd een groot plein voor het gebouw zelf) en alle liften, trappen, lucht en waterbuizen zijn aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. Het is als het ware binnenstebuiten gekeerd.

Verder gebruikten de architecten voornamelijk staal, terwijl men in Frankrijk bij beton zwoer. Al met al een van de meest revolutionaire ontwerpen in de architectuurgeschiedenis.

Deze uitzending van het programma AVRO's Kunstuur werd uitgezonden op zondag 7 februari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie