Uitzending
AVRO's Kunstuur - 24-4-2010

24-4-2010

AVRO's Kunstuur

1147 x bekeken | 0 reacties
6
Hollands Design
Kunstenares Claudy Jongstra zet de oeroude techniek van het vilten in een nieuw perspectief. Ze maakt ontwerpen van vilt. Tassen, kleden, gordijnen en zelfs metershoge wanden van vilt van haar hand zijn tijdloos. De kleuren die zij gebruikt komen uit de natuur. Het diepe rood en het goudgeel geven haar werk een ongelofelijke diepte en kracht. Oude technieken in een tijdloos ontwerp van textiel. Design-vilt!

Zie Zorg
De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en bouwwereld. In Zie Zorg hiervoor aandacht. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Zorggebouwen zijn nog nauwelijks onderdeel van het debat over architectuur. Tegelijkertijd bevindt de zorgsector zich in een grote dynamiek. In Zie Zorg Hedy d'Ancona aan het woord en de vijf genomineerden. Deze aflevering: Maatschappelijke zorg. Met hierin Omnizorg in Apeldoorn, Gezondheidscentrum Sint Jozef in Deventer en kunst: Vrij geestig, De Burcht in Hoogzand.

Museumgasten
Het Ruhrgebied is één van de culturele hoofdsteden van 2010. Museumgasten wil dat wel eens zien. In Essen is het Red Dot Design Museum. Marjolijn Uitzinger en Bill van Dijk bekijken prijswinnende gebruiksvoorwerpen. Op het voormalig industrieel terrein van de Zeche Zollverein in Essen vind je nu in het ketelhuis het Red Dot Design Museum. De naam Red Dot komt van de rode ronde stickertjes die op een kunstwerk worden geplakt als het is verkocht. De vorm en de functie zijn in evenwicht of zelfs erg goed te noemen. En nu is er zelfs een heel museum vol met deze voorwerpen.

Art XS
In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ziet Noam het werk Sculpt van kunstenaar Maarten Baas. Wat zou dat toch zijn? Hans den Hartog Jager helpt een beetje met kijken en de uitleg.

4 Art
Valentijn Bijvanck (directeur Nationaal Historisch Museum) praat met kunstenares Kiki Lamers in haar atelier in Rotterdam. Zij schildert foto-realistische portretten van kinderen. Daarna gaat Bijvanck naar het Centraal Museum in Utrecht voor haar overzichtstentoonstelling. Op de schilderijen maken de kinderen geen contact met de kijker. Veel mensen vinden het daarom ongemakkelijk om naar de doeken te kijken.

Deze uitzending van het programma AVRO's Kunstuur is uitgezonden op zaterdag 24 april door de AVRO. Te gast waren Bill van Dijk, Hans den Hartog Jager en Marjolijn Uitzinger.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie