22-5-2010
1540 x bekeken | 0 reacties
De Nieuwe Kerk in Amsterdam bestaat dit jaar 600 jaar. Het is wellicht de meest bezochte kerk van Nederland. Hij werd in het voorjaar van 1410 in gebruik genomen. De laatste dertig jaar is de kerk een bloeiend cultureel centrum geworden, met grote tentoonstellingen over bijzondere landen, culturen en religies. Dit programma gaat over de verandering van kerk tot bijzondere expositieruimte en ontmoetingsplaats. En waarom liggen alle bekende Nederlandse zeehelden juist op deze plek begraven? Een aantal prominente Nederlanders legt uit waarom De Nieuwe Kerk op de Dam onze nationale bekendste en belangrijkste kerk is.
Van de Straat. Kunst in de openbare ruimte. Aandacht voor 'De Terp van Leidschenveen'. De nieuwe Haagse wijk De Dijken, onderdeel van het stadsdeel Leidschenveen, ligt ingesloten tussen twee grote infrastructurele elementen: een snelweg en een spoorbaan. Deze infrastructuur snijdt de wijk af van de directe omgeving, maar ontsluit haar ook: het maakt eigenlijk niet uit of je in Den Haag, Utrecht, Rotterdam of Amsterdam werkt. Afgesneden van zijn directe omgeving maar de gehele Randstad binnen handbereik: dit maakt de Dijken contextloos.
Prix de Rome NL. Een Nederlandse Staatsprijs die wordt uitgereikt aan kunstenaars en architecten in de leeftijd tot 35 jaar. De 'Prix de Rome.NL architectuur' bestaat ruim 200 jaar en wordt één keer in de twee jaar gehouden. In 2009 kregen 100 deelnemers de opdracht om het August Allebé-Plein in Amsterdam te veranderen. Een internationale jury van gerenommeerde architecten, bestaande uit Marlies Rohmer, Edzo Bindels van West 8, Tony Fretton, Bert van Meggelen, Ronald Rietveld en Caroline Bos van UN Studios, bekijken en beoordelen op kritische wijze de inzendingen onder voorzitterschap van Aaron Betsky. Deze week: Oana Rades en Thijs van Bijsterveldt.
Zomaar Kunst. Schilderij 'De Dansmeester' hing bij de bakker en Katelijne van Barneveld móest het schilderij hebben. Het is van kunstenaar Peter Dammers. Dammers geeft een danspaar weer dat les krijgt in de tango.
4 Art. Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum) tapt water in het museum! Voor de kratteninstallatie Let Us Meet Inside You heeft kunstenaar Navid Nuur de waterkraan uit zijn atelier naar de Hallen in Haarlem verhuisd. Uit deze kraan komt water, dat ter plekke getapt en in frisdrankflesjes gebotteld wordt en door de bezoeker kan worden gekocht en gedronken.
Deze uitzending van het programma AVRO's Kunstuur is uitgezonden op zaterdag 22 mei door de AVRO.