Uitzending
Andere Tijden - Spoedig naar huis!

Spoedig naar huis!

Andere Tijden

29-11-2007

| 1170 x bekeken | 0 reacties
7
Nederlanders in de Goelag Ze leken van de aardbodem verdwenen: Nederlandse jongens die in de oorlog voor Duitsland moesten werken en ná die oorlog in Russische handen vielen. In Andere Tijden vertellen ze voor het eerst hun verhaal. Over de eindeloze jaren in de Goelag. Het Rode leger maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n vier miljoen krijgsgevangenen. Voor het overgrote deel Duitse militairen die aan het oostfront hadden gestreden. Ook duizenden Nederlanders werden gevangen genomen. Vooral Nederlandse SS-ers die aan de kant van de Duitsers hadden gevochten, maar ook een groep burgers die via de Arbeitseinsatz in Oost-Europa te werk was gesteld en tijdens de opmars van het Rode Leger tussen de twee fronten belandde. Net als de andere krijgsgevangenen werden ze afgevoerd naar werkkampen in de Sovjet-Unie, waar ze onder ellendige omstandigheden dwangarbeid moeten verrichten, in de mijnen, fabrieken en de wederopbouw van steden. Jarenlang hadden ze geen contact met het thuisfront en leken ze van de aardbodem verdwenen. In de loop van de jaren vijftig kwamen de laatste gevangenen pas vrij. Een vergeten groep Nederlanders voor wie de oorlog jaren langer duurde.

Presentatie: Hans Goedkoop.

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Spoedig naar huis! is uitgezonden op donderdag 29 november door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee