Uitzending
Andere Tijden - Prinses Irene Brigade

Prinses Irene Brigade

Andere Tijden

25-10-2007

| 1963 x bekeken | 0 reacties
4
Het Nederlandse leger in ballingschap was in 1941 zo slecht getraind dat Prins Bernhard aanvankelijk weigerde de naam van zijn dochter Irene eraan te verbinden. Toch streed de Prinses Irene Brigade een paar jaar later onder geallieerd bevel voor de bevrijding van Nederland. Slechts enkelen kunnen daar nu nog over vertellen en dat doen ze in Andere Tijden. Verhalen over eindeloos wachten, mitrailleurvuur en juichende menigtes. Vanaf het begin van de oorlog deed de Nederlandse regering in Londen er alles aan om een eigen leger op de been te brengen. Dat lukte, al bleef het aantal soldaten ver onder de verwachtingen. Een handjevol marechaussees en soldaten die tijdens de inval van de Duitsers wisten te vluchten meldde zich vrijwillig. Aanvulling kwam van Engelandvaarders en dienstplichtige geŽmigreerde Nederlanders uit de hele wereld. Prins Bernhard noemde de troepen in het begin een 'zooitje': slecht getraind en slecht bewapend. Maar na een jaar kwam daar verbetering in en kregen ze van koningin Wilhelmina alsnog het vaandel met de naam van haar kleindochter aangereikt. De Prinses Irene Brigade hield zich daarna nog drie jaar bezig met oefenen, bier drinken en flirten met Engelse meisjes. En toen was het zover. Augustus 1944 ging de Brigade van bijna 1300 man in het kielzog van andere geallieerde troepen aan land in NormandiŽ. Echte strijd met de Duitsers hoefden ze nauwelijks meer te leveren, alleen in het Belgische Beringen kwam het tot hevige gevechten. Die gevechten worden jaarlijks door de oud-leden van de Prinses Irene Brigade herdacht. Maar de bus naar Beringen raakt steeds leger. Van de 120 veteranen die nog leven, gingen er vorige maand maar vijf mee. Andere Tijden filmde ze en tekende de verhalen op.

Presentatie: Hans Goedkoop.

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Prinses Irene Brigade is uitgezonden op donderdag 25 oktober door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee