Uitzending
3LAB - Lieve buren

Lieve buren

3LAB

25-8-2016

| 1484 x bekeken | 0 reacties
7
Maral (27) gaat samen met haar familie terug naar Moerkapelle, het dorp waar zij in 1993 met open armen werden ontvangen, nadat ze uit Iran vluchtten. Ze vraagt zich af of het anders zou zijn geweest als ze niet in de jaren negentig, maar nu naar Nederland was gevlucht. Donderdag 25 augustus, 21:30 uur, npo 3

Een nieuwe azc in je gemeente; het idee alleen al maakte veel Nederlanders het afgelopen jaar boos. NRC-journalist Maral Noshad Sharifi (27) gaat samen met haar familie terug naar Moerkapelle, het dorp waar zij in 1993 een huis kregen, nadat ze uit Iran vluchtten. Met een camera in de hand spreekt ze haar Nederlandse ex-buren over hun eerste ontmoeting, ze was toen 4 jaar oud. Ze wil weten hoe het voor hen was om in die tijd vluchtelingen in hun straat te ontvangen. Waren zij ook angstig voor hun komst? Hoe verliepen die eerste onverstaanbare contacten?

Maral vraagt zich af of ze heel anders zou zijn ontvangen als ze in deze tijd met haar familie naar Nederland was gevlucht. Ze gaat op onderzoek uit in Geldermalsen, het dorp dat symbool is geworden voor anti-vluchtelingensentimenten. Daar ontmoet ze de Syrische familie Alissa, die afgelopen november - na een vlucht van vier maanden via LibiŽ en ItaliŽ - in dit dorp belandde.

Een paar deuren verderop woont PVV-stemmer Claudia, die zich vanaf het begin heeft verzet tegen de plannen van de gemeente om meer vluchtelingen te ontvangen. Wat vindt zij van de komst van een vluchtelingengezin in haar straat? Hebben ze elkaar al ontmoet? Hoe zou zoín eerste ontmoeting er uitzien?

Regie: Maral Noshad Sharifi, geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO

De presentatie was in handen van Klaas van der Eerden en Jan Versteegh. Deze uitzending van het programma 3LAB met de titel Lieve buren werd uitgezonden op donderdag 25 augustus.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • 3LAB - Kijk 3LAB terug

    Kijk 3LAB terug

    17-8-2017

    Van 14 tot en met 16 augustus stond NPO 3 weer in het teken van nieuwe en vernieuwende programma’s tijdens 3LAB. Tijdens de 3LAB-week op jongerenzender NPO 3 krijgen jonge televisiemakers de kans om hun nieuwste…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten