Uitzending
Vrije geluiden - 2-5-2010

2-5-2010

Vrije geluiden

873 x bekeken | 0 reacties
6
Een tijd geleden kwam het Egidius Kwartet op het spoor van de Leidse Koorboeken. Een verzameling zestiende-eeuwse koormuziek, speciaal samengesteld voor de zangers van de Leidse Pieterskerk. De boeken (van de acht zijn er na de reformatie zes overgebleven) zijn een getuigenis van het religieuze muziekleven in de Lage landen. Een tot nu toe vrijwel onbekende culturele schat, die ook wetenschappelijk gezien van groot belang is.

Jazzpianist Harmen Fraanje is altijd op zoek naar het ultieme en neemt risico's. Zelf zegt hij: soms ga ik op mijn muil, maar daar kom je wel mee op plekken waar je anders niet komt. Alles wat ik door elkaar beluister, probeer ik in mijn eigen spel terug te laten komen. De ritmische gelaagdheden bijvoorbeeld van Ligeti, het contrapunt van Bach en de accenten van Messiaen. Op 6 mei komt zijn nieuwe trio cd uit.

Frits Zwart, directeur van het Nederlands Muziek Instituut laat ons regelmatig kennismaken met een werk uit zijn archieven. Vandaag de Pastorale voor hobo en piano van Alexander Voormolen. Leerlingen van de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium voeren uit.

Presentatie: Melchior Huurdeman.

Deze uitzending van het programma Vrije geluiden is uitgezonden op zondag 2 mei door de VPRO. De presentatie was in handen van Melchior Huurdeman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie