Uitzending
Van Weelden over Water - Binnenvaart

Binnenvaart

Van Weelden over Water

8-4-2010

| 2385 x bekeken | 0 reacties
6
Sinds mensenheugenis drijven de Nederlanders handel over water. De binnenvaart zit momenteel in het slop, maar beterschap lijkt dichtbij. Vervoer over water is een relatief schone manier van doen. Een vrachtschip spaart soms enkele honderden vrachtwagen uit. Nu duurzaamheid, natuur en klimaat hoog op de agenda staan, zou de binnenvaart hierop handig in kunnen springen. Het reusachtige project Maasvlakte 2 kan alleen maar doorgang vinden als zij de binnenvaart inschakelt om de goederen via schepen verder te vervoeren. Dat is contractueel vastgelegd. Dirk van Weelden zal aan boord stappen van een binnenvaartschip en een tocht maken van west naar oost. We komen er achter dat de faciliteiten nog niet goed zijn afgestemd op de verwachte groei van de binnenvaart. Nederland heeft een tekort aan b.v. overnachtingshavens. Dezelfde argumenten van natuur, duurzaamheid en klimaat worden gebruikt om bouw van geschikte havens tegen te gaan.

GASTEN

Familie Verdonk
De familie Verdonk bemant het schoonste binnenvaartschip van Europa, de Anda. Op de Anda leven permanent 6 familieleden, verdeeld over 3 generaties. Jan en Ada, zoon Jacob (33) en schoondochter Paula en kleinkinderen Esmee en Marina. Zowel Jan, Ada, Jacob als Paula zijn kapiteins. Hoewel het op dit moment niet goed gaat in de binnenvaart, ziet de familie Verdonk de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Transport over water is een relatief schone manier van vervoeren, en daar zal steeds meer vraag naar komen. Zeker met de Anda, een gloednieuw schip van 135 meter lang, uitgerust met de meest moderne roetfilters en katalysatoren.

Ben Goris
74-jarige inwoner van Spijk, een klein Gelders dorpje aan de oever van de Rijn. Er is sprake van een nieuw te bouwen overnachtingshaven voor binnenvaartschippers, nabij Spijk. Goris - ook wel 'de stem van Spijk' genoemd na jaren in de gemeenteraad te hebben gezeten - is tegen de aanleg van de haven. Zoals alle 700 inwoners van Spijk.

Henk Gerritzen
Henk (64) runt een supermarktje in Tolkamer, een dorp nabij Spijk. Tolkamer had eens een florerende middenstand toen schippers nog verplicht daar aan moesten leggen om in te klaren bij de Nederlandse douane. Die funktie heeft Tolkamer niet meer nu de EU-grenzen zijn weggevallen. Hiermee viel ook de klandizie voor Henk weg. Hij heeft zijn levensmiddelenzaakje opgepakt en aan de kade van Tolkamer neergezet. Schepen die nu voorbijvaren die bevoorraadt hij al varende.

Alwin Slurink
Alwin heeft zijn bedrijf aan de kade van Tolkamer. Al varend tankt hij grote schepen af. Hij ziet voor de binnenvaart een grote toekomst en hoopt dat die nieuwe overnachtingshaven er snel komt.

Jan Willem van der Vegte
Projectleider Natura 2000, provincie Gelderland. Tolkamer, Spijk en omgeving maakt deel uit van de zogenaamde Gelderse Poort, het gebied waar de Rijn Nederland binnenkomt. De Gelderse Poort valt sinds kort onder Natura 2000: beschermd natuurgebied als gevolg van Europese afspraken. Jan Willem legt uit hoe een nieuw te bouwen haven wel/niet past binnen de regels die Natura 2000 de beleidsmakers oplegt.

Deze uitzending van het programma Van Weelden over Water met de titel Binnenvaart is uitgezonden op donderdag 8 april door LLINK. De presentatie was in handen van Dirk van Weelden.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie