Uitzending
Van Weelden over Water - De Noordzee

De Noordzee

Van Weelden over Water

18-3-2010

| 880 x bekeken | 0 reacties
7
De Noordzee lijkt een onmetelijke vlakte, vrij voor iedereen. Maar is dat wel zo? Visserij en scheepvaart waren voorheen de belangrijkste gebruikers van de zee, maar in de afgelopen jaren zijn er steeds meer partijen actief. Boorplatforms, zand- en grindwinning, windmolenparken, natuurreservaten rukken op. Vinden de vissers nog hun weg, en hoe houdt de ecologie van de Noordzee stand?
Vanuit de haven van Den Helder die de veranderingen op zee weerspiegelt, neemt de Texelse visser Pieter Aris van der Vis ons mee tijdens de vangst en demonstreert de nieuwste vistechniek die de zeebodem spaart. De visser volgt de vis op haar trektocht in zee en vraagt zich af of een reservaat op zee wel zin heeft. Sinds wanneer houdt de vis zich aan natuurparkgrenzen? Marine ecoloog Han Lindeboom bepleit juist het belang van natuurreservaten op de Noordzee. Het zijn kraamkamers voor vis en andere soorten.

Een aflevering over een nieuwe vistechniek die de onderwater natuur spaart, over de vraag hoe zinvol natuurreservaten op de Noordzee zijn, en of er plaats is op de Noordzee voor iedereen.

Presentatie: Dirk van Weelden.

Deze uitzending van het programma Van Weelden over Water met de titel De Noordzee is uitgezonden op donderdag 18 maart door LLINK. De presentatie was in handen van Dirk van Weelden.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie