Uitzending
Tussen Kunst & Kitsch - Nieuwe vondsten

Nieuwe vondsten

Tussen Kunst & Kitsch

27-3-2013

| 2299 x bekeken | 0 reacties
4
Op woensdag 27 maart stuit expert niet–westerse kunst Jaap Polak op een bijzonder Afrikaans masker uit de 1e helft 20ste eeuw. Deze aflevering is vanaf 20.30 uur te zien bij de AVRO op Nederland 1.

De eigenaar heeft het masker weliswaar gekocht in Manhattan, New York, maar het is een origineel exemplaar vervaardigd door de Guru-stam, West-Afrika.

“Dit masker sluit goed aan bij onze Europese kunst, iedereen vindt dit mooi,” doceert Polak. Het masker is gemaakt van hout, heeft een fijne belijning en werd tijdens het dansen gedragen door jongens en mannen. Het masker was voor de guru een religieuze figuur, de stam geloofde dat deze contact maakte met hun voorouders. “Een heilig en magisch object dus,” legt Polak uit. Vrouwen en meisjes mochten het masker onder geen beding zien. De vrouw zou overlijden als ze ernaar keek, zo geloofden de Guru.

Deze uitzending van het programma Tussen Kunst & Kitsch met de titel Nieuwe vondsten is uitgezonden op woensdag 27 maart door de AVRO. De presentatie was in handen van Nelleke van der Krogt.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie