Uitzending
Tussen Kunst & Kitsch - Drents Museum

Drents Museum

Tussen Kunst & Kitsch

13-3-2013

| 1896 x bekeken | 0 reacties
4
Woensdag 13 maart stuit Tussen Kunst & Kitsch-expert Robert Aronson op een bijzondere plooischotel uit de tweede helft van de 17e eeuw. De aflevering wordt uitgezonden vanuit het Drents Museum in Assen.

De eigenaresse van de schotel kreeg deze van een nichtje. Ze noemt het de ‘tulpenschotel’ omdat deze bloemen op het bord geschilderd zijn. Aan tafel bij Nelleke van der Krogt legt Europees aardewerk-expert Robert Aronson uit wat er bijzonder is aan deze schotel.

“De prachtige aardewerk plooischotel is van Willem Cleffius uit Delft. Een zilveren schotel met plooien stond model voor deze plooischotel. Een plooischotel werd over het algemeen als fruitschaal gebruikt, maar later ook als sierschotel. De schotel is uit 1660/ 1680. Het bijzondere aan deze schotel is de gele kleur. Geel was namelijk een moeilijke kleur om te produceren omdat het ingrediënt antimoon, die de gele kleur maakt, snel verbrandde als de hout gestookte oven te hoog gestookt werd. Maar op deze schotel is het prachtig uitgekomen”, aldus Robert Aronson.

Deze uitzending van het programma Tussen Kunst & Kitsch met de titel Drents Museum is uitgezonden op woensdag 13 maart door de AVRO. De presentatie was in handen van Nelleke van der Krogt.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie