Uitzending
Tussen Kunst & Kitsch - Nieuwe vondsten

Nieuwe vondsten

Tussen Kunst & Kitsch

20-3-2013

| 1842 x bekeken | 0 reacties
3
Woensdag 20 maart stuit Tussen Kunst & Kitsch-expert Emiel Aardewerk op twee bijzondere zilveren kandelaren uit de derde kwart van de 18e eeuw. Deze aflevering is vanaf 20.30 uur te zien bij de AVRO op Nederland 1.

De eigenaresse van de twee kandelaren zegt dat ze al vele generaties familiebezit zijn. Er waren vier van deze kandelaren in de familie. De vader van de huidige eigenaresse kreeg er twee, zijn broer ook twee. Waarschijnlijk heeft haar oom ze al vrij snel verkocht, maar mevrouw gebruikt ze nog dagelijks. Aan tafel bij Nelleke van der Krogt legt zilver-expert Emiel Aardewerk uit wat er bijzonder is aan deze twee kandelaren.

“Het zijn mooie zilveren kandelaren uit 1766, in de Lodewijk de 15e stijl, gemaakt door Koolhaas een bekende zilversmid in Utrecht. Deze stijl was in de derde kwart van de 18e eeuw in Nederland in de mode. De kandelaren zijn in verschillende delen gegoten, met veel zilver, in Rococo-stijl met bloem- en schelpenmotieven. De draaiende vorm van onder tot boven zorgt voor een mooie lichtwerking. De kandelaren zijn in erg goede conditie, totaal niet verpoetst of versleten. Mooier kan bijna niet! De set is van vier is niet meer bij elkaar, maar het is fijn dat het een paar is en niet slechts één losse kandelaar. Dat is uitstekend voor de waarde.” aldus Emiel Aardewerk.

Deze uitzending van het programma Tussen Kunst & Kitsch met de titel Nieuwe vondsten is uitgezonden op woensdag 20 maart door de AVRO. De presentatie was in handen van Nelleke van der Krogt.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie