Uitzending
Schepper & co - 4-4-2011

4-4-2011

Schepper & co

807 x bekeken | 0 reacties
6
Maandag 4 april is het de laatste dag waarop daders zich kunnen melden bij de commissie-Deetman, die onderzoek doet naar seksueel misbruik in de RK-kerk. We blikken terug op de afgelopen periode waarin de omvang van het misbruik duidelijk werd en de reactie van de kerk daarop. Het is ook een moment om voor uit te kijken: hoe moeten daders en slachtoffers verder? Is een schadevergoeding voldoende of is er meer nodig?

Theoloog Erik Borgman werkt aan een bundel waarin de cultuur wordt onderzocht die het misbruik in de kerk mogelijk maakte. Volgens hem presenteert de katholieke kerk zich als instantie waar het kwaad dat de rest van de wereld in zijn greep heeft, niet heerst. Dit maakt het moeilijk om kwaad in de eigen gelederen onder ogen te zien en de drang om te ontkennen groot.

Janne Geraets zat als jongen op het Don Rua klooster in 's-Heerenberg. Dit klooster van de paters Salesianen van Don Bosco was de eerste plek waarvan het seksueel misbruik naar buiten kwam. Inmiddels heeft Geraets een excuusbrief ontvangen van de pater die hem misbruikte.

Presentatie: Jacobine Geel.

Deze uitzending van het programma Schepper & co is uitgezonden op maandag 4 april door de NCRV. Te gast was Erik Borgman. De presentatie was in handen van Jacobine Geel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie