Uitzending
Pauw & Witteman - 3-2-2011

3-2-2011

Pauw & Witteman

2643 x bekeken | 0 reacties
4
Gasten: Thomas Erdbrink, Wilco van Rooijen, Henk van Os en Monique Samuel.

Thomas Erdbrink
Vandaag wordt in de Tweede Kamer een debat gehouden over de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zal moeten aantonen dat alle mogelijke middelen zijn aangegrepen om de ophanging in Iran te voorkomen. In de uitzending is Thomas Erdbrink te gast om te praten over deze kwestie. Erdbrink is de enige permanente Nederlandse correspondent in Iran en is getrouwd met een Iraanse vrouw. Hij woont al acht jaar in Iran.

Monique Samuel
De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) raadt verslaggevers af om naar Egypte te reizen, nadat daar vandaag meerdere Nederlandse journalisten zijn bedreigd of opgepakt. Zo werd GPD-correspondent Harald Doornbos in Ca´ro door een woedende menigte Mubarak-aanhangers bedreigd met kapmessen en stokken. NOS-cameraman Eric Feijten werd afgelopen nacht opgepakt toen hij arriveerde op het vliegveld van Ca´ro en is inmiddels weer vrij. Een correspondent van RTL Nieuws, Roel Geeraedts, werd samen met zijn cameraman in een buitenwijk van Ca´ro belaagd. In de uitzending gaat politicoloog Monique Samuel in op de situatie in Egypte. Zij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten en heeft familie wonen in Egypte. Vorige week was Samuel ook te gast naar aanleiding van de situatie in het land.

Wilco van Rooijen
Hoe ver gaat een mens om te overleven? De jonge bergbeklimmer in 127 hours gaat zo ver dat hij zijn eigen arm amputeert om te overleven. De film is een waargebeurd verhaal over de Amerikaanse bergbeklimmer Aron Ralston die tijdens een tocht in de bergen klem komt te zitten onder een rots. In augustus 2008 kwam de Nederlandse beroepsavonturier Wilco van Rooijen in een vergelijkbare situatie als de bergbeklimmer in 127 hours. In de zomermaanden van dat jaar leidde hij een expeditie naar de top van de K2, ook bekend als 'de zone des doods'. Elf andere klimmers kwamen om tijdens de expeditie maar Van Rooijen overleefde de tocht en kwam na drie dagen aan op het basiskamp. Door bevriezing verloor hij zijn tenen. Door zijn ervaring op de K2 begrijpt de bergbeklimmer dat dat een mens in bepaalde situaties tot de meest onmogelijke acties over kan gaan om te overleven. Zelfs tot het amputeren van je eigen arm, zoals de Amerikaanse Aron Ralston heeft gedaan.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 3 februari door de VARA en NTR. Te gast waren Henk van Os, Monique Samuel, Thomas Erdbrink en Wilco van Rooijen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie